Site icon Kocaeli Bitkileri

Ruppiaceae (Ördekotugiller)

Özet

Ruppiaceae (Ördekotugiller), özellikle alt tabakanın stabilize edilmesi ve parçacıkların sudan çıkarılması için kullanılan bitkilerden oluşan bir ailedir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Alismatales

Kurbağakaşığı takımı

Tanımı

Ruppiaceae (Ördekotugiller), tek ya da çok yıllık otlardan oluşan bir ailedir. Çoğunlukla tek yıllık olmakla birlikte zaman zaman yer altı rizomları sayesinde kış mevsiminde hayatta kalır. Rizomlar ince, çok yıllık ve alt tabakada köklenicidir. Gövdeler uzun, ipliksi, çatallı, dik ve serbestçe dallıdır. Yapraklar almaşlı ya da neredeyse karşılıklı dizilişli, tek damarlı, tabanda kılıflı, yarı batık ve sapsızdır. Yaprak kılıfı geniştir. Yaprak ayası şeritsi, tek damarlı, testere dişli olan uç bölümü hariç kenarları düzdür.

Çiçek durumu terminal 1 ila birkaç çiçekli başak halindedir. Çiçek durumu sapı kısa, uzun ya da zaman zaman sarmal biçimde kıvrılmıştı. Başak evvela 2 adet neredeyse karşılıklı yaprak tarafından çevrilmiştir. Çiçekler çok küçük ve belirsiz olup çiçeklenmeden sonra uzayan kısa çiçek durumu sapı üzerinde iki çiçekli başak halindedir. Bunlar çiçek zamanı suyun biraz üzerine çıkarlar. Çiçek örtüsü mevcut değildir. Ercik 4 adettir. Meyve yumurtamsı-armutsu biçimli uzun saplı erikçik olup her biri kalıcı tepecik (stigma) tarafından taçlanmıştır. Tohumlar sert ve sarkık olup besidoku mevcut değildir. Bitkiler tuzlu, acı ya da tatlı sularda görülür ve nerdeyse dünyanın büyük bölümüne yayılmıştır. [Cinsler]

Etimoloji

Aile adını, Ruppia cinsinden almaktadır.

Kocaeli’ndeki cinsler

Ruppia

Ördekotu

Exit mobile version