Ruppia maritima (Sahil ördekotu)

derleyen:

Özet

Ruppia maritima (Sahil ördekotu), rizomlarından vejetatif çoğalarak koloni oluşturan ve su kuşları için besin kaynağı olan sucul bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Alismatales

Kurbağakaşığı takımı

Ruppiaceae

Ördekotugiller

Ruppia

Ördekotu

Tanımı

Ruppia maritima (Sahil ördekotu), tek ya da çok yıllık olup alt tabakada bulunan rizomdan yetişen bir bitkidir. Yapraklar 0,5 mm genişliğinde ve genellikle sivri uçludur. İnvolusel yaprakların kılıfları hafifçe şişkindir. Çiçek durumu uzun, dar, düz ya da gevşekle spiral biçimdedir ve ucunda iki küçük çiçek taşır. Meyve zamanı sap 3 cm uzunluğunda, genellikle kıvrık ancak asla sarmal değildir. Başçık 0,5 mm uzunluğunda ve eliptiktir. Fındıkçık 2 mm uzunluğunda ve eğikçe ovaldir. Bitki kendi kendini tozlayabilir ya da çiçekler kabarcıklar içinde su üzerinde yüzerek diğer bitkilere ulaşarak da tozlanabilir. Ayrıca balıklar ve su kuşlarının midesinde taşınarak da dağılmaktadır. Ayrıca rizomlardan vejetatif olarak da çoğalarak koloniler oluşturmaktadır. Bitki ve yüzücü yapraklarına yapışan algler otçul su kuşları için besin kaynağıdır.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak Avrupa, Akdeniz havzası, Asya ve kuzey Amerika’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Acı sular, göller ve derelerin denize döküldüğü bölgelerde görülür. Karamürsel ilçesinde gözlemlenmiştir. Mart ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 10 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde sahil ördekotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins 22 Ağustos 1688 – 7 Mart 1719 tarihleri arasında yaşamış Alman bitki bilimci Heinrich Bernhard Ruppius‘a adanmıştır. Almanya’nın Jena ve Thuringia bölgelerinin florası hakkında yazmaya başladığı eserini, ölümünden sonra Albrecht von Haller tamamlayarak yayımlamıştır. Tür adı Latince denizde anlamına gelir. Türün habitat tercihine işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat in Europae maritimis” olarak belirtilmiştir. Beri taraftan tür deniz bitkisi değildir ancak tuzlu suyu tolere eder.

Fotoğrafları