Bitkiler › Karanfil takımı › Madımakgiller › Labada › Kuzukıkırdağı
Tıbbi bitki, Yenilebilir bitki.
10 ila 80 cm büyüyebilir. Kökler yumruludur. Gövde dik ya da yükselen biçimdedir. Alt yapraklar ok başlı, sivri ya da küt, gövde yaprakları ok başlı ve genellikle sivridir. Genellikle iki evciklidir, erkek ve dişi çiçekler ayrı bitkilerde görülür. Türün Fransa’daki varlığı sona ermiştir ve bu bölümde incelediğimiz diğer Rumex türleri gibi diğer kıtalara yayıldığına dair bir veri yoktur.
Bitki doğal olarak kuzey Afrika, batı Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler]
Yol kenarı, ormanlık alanlarda ve tarlalarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.
Dilimizde Kuzu kıkırdağı adı ile bilinmektedir.
Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Latince kuzukulağı anlamına gelir. Muhtemelen Latince emmek anlamına gelen “rumo” kelimesinden türemiştir. Yaprakları emilerek susuzluk giderici olarak kullanılır. Cinsin Türkçe adı olan labadanın Theophrastus’un Rumex patientia’yı tanımlamak için kullandığı lapathos (λάπαθος) kelimesinden gelmesi muhtemeldir. Tür adı Latince yumrulu anlamına gelir. Türün köklerinin yumrulu olmasına işaret eder. İkili adlandırmadan önceki adları “Acetosa tuberosa radice” ve “Oxalis tuberosa”dır.
Salata yapımında kullanılır. Yüksek oranda oksalik asit içerir.
Yüksek oranda tüketilmesi kalsiyum gibi birçok mineralin eksikliğine neden olabilir. Romatizma, artrit, gut, böbrek taşı veya aşırı asitlik eğilimi olanlar uzak durmalıdır.





Doğan, Hüseyin (2022). Rumex tuberosus (Kuzukıkırdağı) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/rumex-tuberosus/ Erişim tarihi: 21 March 2023