Rumex pulcher (Mancarotu)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Rumex pulcher (Mancarotu) genelde yol kenarında görülen ve bahar sonundan yaz ortasına kadar çiçek açan çok yıllık bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Polygonaceae

Madımakgiller

Rumex

Labada

Tanımı

Rumex pulcher (Mancarotu) genellikle 20 ila 70 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Gövde ince ve diktir. Kalın bir kazık köke sahiptir. Meyveler olgunlaştıkça üst bölüm bükülmektedir. Kılıf dökülücü ya da meyve zamanı kısmen kalıcıdır. Yapraklar 10 ila 15 cm uzunluğundadır. Birçok dalda çiçeklenme görülmektedir ve bunlar yaklaşık 20 çiçekten oluşan kümeler halindedir. Her biri sap ile asılıdır. Genellikle altı tepal görülür, içerideki üç tepalin kenarı tırtıklıdır ve merkezlerinde kabarcık vardır. Çiçekler erseliktir. Kapçık kırmızımsı kahverengi ila siyah renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzası ve Batı Asya’da yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümünde istilacı tür olarak dağılmıştır. [HaritaAlt türler, SinonimlerHerbaryum] Tahrip edilmiş araziler, yol kenarı ve çalılıklarda görülen bitki umumiyetle mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1300 metreye kadar olan rakımlarda Karamürsel ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde ekşilik, güzel labada, lapaza, labada, mancarotu, yapalak, efelek, mancar, pancarotu, efelik, çarşaf ve tirşo adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince kuzukulağı anlamına gelir. Muhtemelen Latince emmek anlamına gelen “rumo” kelimesinden türemiştir. Yaprakları emilerek susuzluk giderici olarak kullanılır. Cinsin Türkçe adı olan labadanın Theophrastus’un Rumex patientia’yı tanımlamak için kullandığı lapathos (λάπαθος) kelimesinden gelmesi muhtemeldir. Tür adı Latince güzel anlamına gelir. Türün genel görünümü kastedilmiştir. İkili adlandırmadan önceki adı “Lapathum pulchrum bononiense sinuatum”dur.

Gıda

Yapraklar oksalik asit içerir ve çiğ ya da pişirilerek tüketilmektedir. Bunun yanında salatalara ve çorbalara eklenmiştir.

Tıp

Meyveleri öksürük tedavisinde kullanılmıştır. Hemoroit ve bronşit vakalarında başvurulmuştur. Ayrıca meyveleri hayvanların üşütme ve hastalıklarında yemlerine eklendiğinde etkilidir.

Dikkat

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir