Özet
Ruellia simplex (Meksika petunyası) genelde bahçe ve mezarlıklarda görülen ve yaz sonundan güz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Ruellia simplex (Meksika petunyası) her dem yeşil, 1 metre boylanabilen bir bitkidir. Gövdeler dik ve morumsudur. Yapraklar mızraksı, kenarları dalgalı ya da düz, 15 ila 30 cm uzunluğunda, 1 ila 2 cm genişliğinde ve darca sipsivri uçludur. Çiçek durumu birkaç ya da tek çiçeklidir. Çiçekler borazan biçimli, mavi ila mor arası renklerde, beş taç yapraklı ve 7,5 cm genişliğindedir. Taç 4 cm uzunluğunda, lavanta renkli, çoğunlukla boğazda daha koyu renkli ve lobları yuvarlaktır. Kapsül 2 ila 2,5 cm uzunluğunda, gaganın iki yüzü hariç çıplak ve 20 tohumludur. Tohumlar neredeyse dairesel ve 2 ila 2,5 mm çapındadır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Orta ve Güney Amerika’da yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle yaygın olarak yetiştirilmektedir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Bahçelerde görülen bitki umumiyetle ağustos ve ekim ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda Kartepe ve İzmit ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adı
Dilimizde meksika petunyası adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins 1474–1537 tarihleri arasında yaşamış Fransız hekim ve bitki bilimci Jean Ruel‘a adanmıştır. Tür adı Latince basit anlamına gelir. Olasılıkla türün yaprak yapısına işaret etmektedir.
Bir yanıt yazın