
Güneş şapkası
Anahtar kelimeler: Süs bitkisi, Neofit bitki, Tıbbi bitki, Boya bitkisi.
Dolaşım
Bitkiler › Papatya takımı › Papatyagiller › Güneşşapkası › Güneş şapkası
Dağılımı
Bitki doğal olarak kuzey Amerika kıtasında yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümüne yayılmıştır.
Genel bilgiler
Tek, iki ya da çok yıllık bir bitkidir. 30 ila 100 cm büyüyebilir. Gövde kıllı, sağlam yapılı ve dallıdır. Yapraklar çoğunlukla tabanda, eliptik, mızraksı ya da yumurtamsı, almaşlı dizilişli, kaba tüylü ve 10 ila 18 cm uzunluğundadır. Çiçekler 10 cm çapındadır. Dilsi çiçekler sarı, disk çiçekleri kahverengi ya da siyah renklidir. Filariler 3 cm uzunluğundadır. Çiçek tablası yarı küresel ila ovaldir. Dilsi çiçekler 8 ila 16 arası sayıdadır.
Gözlem
Tahrip edilmiş araziler, yol kenarı ve bahçelerde görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir.
Yaygın adları
Güneş şapkası.
Çiçek zamanı
Temmuz-Eylül ayları.
Yükseklik
0-1000 metre arası.
Etimoloji
Cins adı Latince “Olaus Rudbeck ve Olof Rudbeck‘a” anlamına gelir. 13 Eylül 1630 – 12 Aralık 1702 ile 15 Mart 1660 – 23 Mart 1740 tarihleri arasında yaşamış İsveçli bitki bilimcilerdir. Carolus Linnaeus, çalışmalarına sağladıkları finansal destek nedeniyle aileyi böyle onurlandırmıştır. Tür adı Latince “tüylü” anlamına gelir. Türün yapraklarının kaba tüylerle kaplı olmasına işaret eder.
Geleneksel tıp
Kökleri soğuk algınlığı, grip ve enfeksiyon vakalarında kullanılır. Kökü demlenerek yaralar ve yılan ısırıklarına karşı uygulanır. Kökün suyu kulak ağrısını dindirmek için kulaklara damlatılır.
Dikkat
Kedi, koyun ve inekler için zehirlidir.
Biliyor musunuz?
Çiçeklerinden sarı boya elde edilir.
Fotoğrafları




Literatür
Species Plantarum 2: 907. 1753. L.