Site icon Kocaeli Bitkileri

Rubus hirtus (Tüntürük)

Rubus hirtus

Rubus hirtus: 26/08/2017; Beşkayalar Tabiat Parkı; 900 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

Sürgünler neredeyse silindirik, kahverengi, havlı ve eşit olmayan dikenlidir. Yaprakların iki yüzeyi de genellikle kıllı, eşit olmayan biçimde dişli, yanal yaprakçıklar kısaca saplı, terminal yaprakçık 5 ila 16 cm uzunluğundadır. Bileşik salkım gevşektir. Çanak yaprak belirgin biçimde kuyruklu, meyve zamanı diktir. Taç yaprak beyaz renkli, dikdörtgensi ters yumurtamsı, 6 ila 8 mm uzunluğundadır. Meyvecikler siyah renkli ve çok sayıdadır.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak Karadeniz’e kıyısı olan bölgelerde yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Ormanlık alan, çalılık ve yol kenarında görülür. Kartepe ve Başiskele ilçelerinde gözlemlenmiştir. Haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde tüntürük adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince tatlı çalı anlamına gelir. Olasılıkla proto Avrupa dillerinden çıkarılmıştır. Cinsin Türkçe adı olan “böğürtlen” Türkçe kökenlidir ve olasılıkla dikenli çalıları tanımlamak için kullanılmıştır. Tür adı Latince kıllı anlamına gelir. Türün sürgünlerinde görülen yoğun kıllı yapıya işaret eder.

Gıda

Meyvesi tüketilir.

Fotoğrafları

Exit mobile version