Özet
Rubus hirtus (Tüntürük) genelde kayın ormanları sınırlarında görülen, meyvesi yenilen ve yaz aylarında çiçek açan bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Rubus hirtus (Tüntürük) uzun sürünücü turionlara sahip bir çalıdır. Sürgünler neredeyse silindirik, kahverengi, havlı ve eşit olmayan dikenlidir. Yaprakların iki yüzeyi de genellikle kıllı, eşit olmayan biçimde dişli, yanal yaprakçıklar kısaca saplı, terminal yaprakçık 5 ila 16 cm uzunluğundadır. Çiçek durumu bileşik salkım halinde ve gevşektir. Çanak yapraklar belirgin biçimde kuyruklu ve meyve zamanı diktir. Taç yapraklar beyaz renkli, dikdörtgensi ya da ters yumurtamsı ve 6 ila 8 mm uzunluğundadır. İplikçikler boyuncuklardan hafifçe daha uzun, karpeller çıplak ya da cılız tüylü ve başçıklar çıplaktır. Erikçikler siyah renkli, yaklaşık 3 mm uzunluğunda ve çok sayıdadır. Tür özellikle Fagus cinsi ile bağlantılıdır.
Gözlem bilgileri
Doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Ormanlık alan, çalılık ve yol kenarında görülen bitki umumiyetle haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda Kartepe ve Başiskele ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde tüntürük adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Latince tatlı çalı anlamına gelir. Olasılıkla proto Avrupa dillerinden çıkarılmıştır. Cinsin Türkçe adı olan böğürtlen Türkçe kökenlidir ve olasılıkla dikenli çalıları tanımlamak için kullanılmıştır. Tür adı Latince kıllı anlamına gelir ve açık bir şekilde türün sürgünlerinde görülen yoğun kıllı yapıya işaret eder.
Gıda
Meyvesi yenilmektedir.
Bir yanıt yazın