Rubus caucasicus (Zarif böğürtlen)

derleyen:

Tanımı

Sürgünler neredeyse silindirik, havlı ila tüysüzce ve eşit olmayan biçimde dikenlidir. Yaprakların alt yüzeyi kaba tüylü, üst yüzeyi ise tüysüzcedir. Yanal yaprakçıklar kısaca saplı, tepedeki yaprakçık 6 ila 11 cm uzunluğunda, neredeyse dairesel ila ters yumurtamsı, neerdeyse yüreksi, tepede sivri ila sipsivri ve kulakçık şeritsidir. Çiçek sapı kısa, 2 ila 5 çiçekli, tepede ve koltuklardadır. Çanak yaprak belirgin biçimde kuyruklu, çiçek zamanı geriye kıvrık, meyve zamanı diktir. Taç yaprak beyaz renkli, kaşıksı ila eliptiktir. Meyvecik siyah renkli ve çok sayıdadır.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak Karadeniz’e kıyısı olan bölgelerde yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Çalılıklarda görülür. Gölcük ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açar. 800 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde zarif böğürtlen adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince tatlı çalı anlamına gelir. Olasılıkla proto Avrupa dillerinden çıkarılmıştır. Cinsin Türkçe adı olan “böğürtlen” Türkçe kökenlidir ve olasılıkla dikenli çalıları tanımlamak için kullanılmıştır. Tür adı Latince Kafkasya anlamına gelir. Türün tip yerine işaret eder. Özgün tanımda bu “crescit in silvaticis Caucasi” olarak belirtilmiştir.

Gıda

Meyvesi tüketilir.

Bilgi

Meyvelerinden mor ila mavi renkli boya elde edilir.

Fotoğrafları