Site icon Kocaeli Bitkileri

Rubus caesius (Büküzümü)

Rubus caesius

Rubus caesius: 05/08/2017; Derbent Deresi; 40 m.; sulak alan. © Hüseyin Cahid Doğan.

Tanımı

2 metre büyüyebilir. Gövdeler iki yıllıktır, bunlar ikinci yılda meyve verdikten sonra ölürler. Yeni bitkiler oluşturmak için uzun sürgünler gönderir. Gövde mavimsi yeşil renkli ve bazen dikenlidir. Almaşlı dizilişli yaprakların hem altı hem de üstü tüylüdür. Bunlar saplı, yaprak ayası elsi, üç küçük yaprakçıklı, kenarları testere dişli, sivri uçlu ya da üç lobludur. 2,5 cm çapında beyaz çiçekler görülür. Çanak beş çanak yaprağa sahiptir, taçta kenarları tırtıklı beş taç yaprak bulunur. Tohumlar temmuz ile eylül arasında olgunlaşır. Çiçekler erseliktir.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak Avrasya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Dere kenarlarında görülür. Kartepe ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açar. 800 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde büküzümü adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince tatlı çalı anlamına gelir. Olasılıkla proto Avrupa dillerinden çıkarılmıştır. Cinsin Türkçe adı olan böğürtlen Türkçe kökenlidir ve olasılıkla dikenli çalıları tanımlamak için kullanılmıştır. Tür adı Latince mavimsi gri anlamına gelir. Türün meyve rengine işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Rubus repens, fructu caesio”dur.

Gıda

Meyvesi tüketilir.

Bilgi

Meyvesinden mor bir boya elde edilir.

Fotoğrafları

Exit mobile version