Rubus (Böğürtlen)

Özet

Rubus (Böğürtlen) çoğunlukla dikenli çalılardan oluşan, çoğu türünün meyvesi yenilen, neredeyse kozmopolit ve kalabalık bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Rosales

Gül takımı

Rosaceae

Gülgiller

Tanımı

Rubus (Böğürtlen) yaprak dökücü ya da nadiren her dem yeşil çalılardan oluşan bir cinstir. Gövdeler genellikle dikenli, dik, tırmanıcı, kemerli ya da sürünücü, çıplak ya da tüylü, çiçek açan sürgün genellikle uzun ve odunsu olup, önceki yıl belirmiştir. Yapraklar almaşlı dizilişli, saplı, basit, elsi ya da teleksi birleşik, bölünmüş ya da bölünmemiş, dişli ve çıplak ya da tüylüdür. Sitipüller kalıcı, tabanda yaprak sapına bitişik ve bölünmemiş ya da bazen lobludur. Çiçek durumu bileşik salkım halindedir. Çanak yaprak beş adettir ve ek çanak görülmez. Taç yaprak beş adettir. Çok sayıda ercik vardır.

Boyuncuk ipliksi, terminal, çıplak ya da tüylü, tepecik basit ve top başlıdır. Meyve küme halindeki kapçıklardan oluşan bir erikçik olup yarı küresel, konik ya da silindiriktir. Tohumlar sarkık ve kabukları zarsıdır. Cins büyük ölçüde kuzey yarımküreye özgüdür. Bitki kıskançlık, adaletsizlik ve hasedi simgeler. Böğürtlen türleri yangın ya da terk edilme gibi nedenlerle çıplaklaşan arazilerin öncü türleri arasında yer alır. Ayrıca genç ağaçların etrafını sararak onları otçullarının zararlarından korurlar. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Latince tatlı çalı anlamına gelir. Olasılıkla proto Avrupa dillerinden çıkarılmıştır. Cinsin Türkçe adı olan böğürtlen Türkçe kökenlidir ve olasılıkla dikenli çalıları tanımlamak için kullanılmıştır.

Kocaeli’ndeki türler

Rubus fruticosus

Rubus fruticosus

Dikensiz böğürtlen

Rubus canescens

Rubus aetnicus

Çoban kösteği

Rubus hirtus

Rubus hirtus

Tüntürük

Rubus creticus

Rubus creticus

Böğürtlen

Rubus caesius

Rubus caesius

Büküzümü