Rostraria cristata (Gaga otu)

derleyen:

Tanımı

3 ila 50 cm büyüyebilir. Gövde dik ya da tabandan itibaren dirseksi yükselici, pürüzsüz ve tüysüz, genellikle demet halinde, zaman zaman tektir. Yaprak kılıfı genellikle tüylü; dil 1 ila 2 mm uzunluğunda; yaprak ayası 2 ila 13 cm uzunluğunda ve 1 ila 7 mm genişliğinde, şeritsi mızraksı, sipsivri ve ülgerli ila havlıdır. Bileşik salkım 1 ila 6 cm uzunluğunda ve 0,3 ila 1,3 cm genişliğinde, dikdörtgensi, darca dikdörtgensi silindirik ya da yumurtamsı, yoğun ya da gevşek, soluk yeşil renklidir. Başakçık 2,2 ila 5,5 mm uzunluğunda ve 3 ila 5 arası sayıda çiçeklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrasya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Tahrip edilmiş araziler, kumlu bölgeler ve yamaçlarda görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Nisan ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1200 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde gagaotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince gagalı anlamına gelir. Rostraria cristata’nın içkavuz yapısına işaret eder. Cinsin Türkçe adı olan gagaotu da bilimsel adından çıkarılmış gibi gözükmektedir. Tür adı Latince sorguçlu anlamına gelir. Tür Aira cristata ile hayli yakındır.

Fotoğrafları