Rosa pulverulenta (Bodur gül)

derleyen:

Tanımı

10 ila 50 cm büyüyebilir. Yoğun kümeler halinde görülürler. Dikenler zayıf, dik ya da kavisli, zaman zaman kancalıdır. Yapraklar yapışkan, aromatik, küçük ve genellikle beş yaprakçıklıdır. Yaprakçıklar yumurtamsı, eliptik ya da dairesel, tabanda dairesel ya da kamamsı, çıplak ila havlıdır. Kulakçık salgılı tüylüdür. Çiçekler tek ya da 2 ila 4 arası kümeler halindedir. Çiçek sapı 0,2 ila 1,5 cm uzunluğunda, çıplak ya da havlıdır. Çanak yapraklar yumurtamsı ve 2,5 cm uzunluğundadır. Taç yapraklar 1 ila 1,8 cm uzunluğunda ve pembe renklidir. Meyve küresel ila oval, 1 ila 2 cm uzunluğunda ve kırmızı renklidir.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak batı Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Kayalık yamaçlar, ormanlık alan ve çalılıklarda görülür. Başiskele ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenmiştir. Haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açar. 700 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde bodur gül adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince kırmızı anlamına gelir. Olasılıkla Roma damescana’nın (Isparta gülü) kırmızı renkli çiçekleri ile ilişkilidir. Tür adı Latince tozlu anlamına gelir. Türün yaprak yapısına işaret eder.