Site icon Kocaeli Bitkileri

Rorippa thracica (Tüylü düzbağa)

Rorippa lippizensis

Rorippa lippizensis: 22/04/2018; Denizli Göleti; 220 m.; sulak alan. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Rorippa thracica (Tüylü düzbağa) genelde çayırlarda görülen ve bahar ortasından yaz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Rorippa

Çakandura

Tanımı

Rorippa thracica (Tüylü düzbağa) halihazırda bazı kaynaklarda Rorippa lippizensis‘in sinonimi olarak gösterilmektedir. Genellikle 10 ila 30 cm büyüyebilen ince yapılı çok yıllık bir bitkidir. Sıklıkla tabanda odunsudur ve burada önceki yılların yapraklarının kalıntıları görülmektedir. Gövde ince, dik ve ortadan itibaren dallıdır. Taban yaprakları rozet oluşturur. Bunlar cılız tüylü, basit ve dişli kenarlı ya da nadiren lirsi az teleksidir. Gövde yaprakları tabanda kulaksı, seyrek cılız tüylü ve bölümleri şeritsi olan 1 ya da 2 adet düzensiz biçimde derin teleksidir. Taç yapraklar 2 ila 3,5 mm uzunluğundadır. Meyve şeritsi, 6 ila 8 mm uzunluğunda ve 0,5 mm genişliğindedir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Balkanlar ve Türkiye’de yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Çayırlarda görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 400 metreye kadar olan rakımlarda Başiskele ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde tüylü düzbağa adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Saksonca tere anlamına gelir. İlk defa Alman bitki bilimci Euricius Cordus (1486 – 24 Aralık 1535) tarafından kullanılmıştır. Tür adı Latince Trakya anlamına gelir ve açık bir şekilde türün yayılış coğrafyasına işaret etmektedir.

Fotoğrafları

Exit mobile version