Site icon Kocaeli Bitkileri

Romulea linaresii subsp. graeca (Dibi tatlı)

Romulea linaresii

Romulea linaresii: 17/02/2019; Ballıkayalar; 70 m.; sulak alan. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Romulea linaresii subsp. graeca (Dibi tatlı) genellikle nemli çayırlarda görülen ve kış sonunda çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asparagales

Kuşkonmaz takımı

Iridaceae

Süsengiller

Romulea

Bodurçiğdem

Tanımı

Romulea linaresii subsp. graeca (Dibi tatlı) genellikle 12 cm boylanabilen bir bitkidir. Yaprakları 3 ila 5 arası sayıda, 5 ila 15 cm uzunluğunda ve 0,9 ila 1,5 mm genişliğinde, çoğunlukla kıvrık ve toprağın üzerinde yayılıcıdır. Sıkapa 1 ila 2 arası çiçeklidir ve toprağın üzerinde görülmez. Sap kısadır. Bırahte 9 ila 16 mm uzunluğunda, oldukça dar zarsı kenarları otsu, kırmızı kahverengi beneklidir. Çiçek örtüsü menekşe mor, aynı renkli ya da koyu merkezli, 1,3 ila 2 cm uzunluğunda, tüpü 4 ila 7 mm uzunluğunda, bölümleri sivridir. İplikçik mor, altta tüylü; başçık soluk sarı renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Balkanlar ve Türkiye’de yayılış gösterir. [Harita] Çayır, makilik ve dere kenarında görülen bitki umumiyetle şubat ve nisan ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 400 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde dibitatlı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adını Roma şehrinin kurucusu ve Roma Krallığı’nın ilk kralı olan Romulus’tan almaktadır. Romulus dönemimde; Roma şehrinin kurulması, kardeşi Remus’un öldürülmesi, düzenli ordunun kurulması, Senato organının oluşturulması ve halkın patrici ve pleb sınıfına bölünmesine dair bilgiler gerek Livius gerekse Dionysius tarafından ayrıntılı bir biçimde yazılmıştır. Cinse ait üyeler, Roma şehrine yakın bölgelerde yoğun olarak görülmektedir. Tür 6 Nisan 1804 – 18 Ocak 1847 yılları arasında yaşamış İtalyan yazar Vincenzo Linares’e adanmıştır. Alttür adı ise Latince Yunanistan anlamına gelir ve açık bir şekilde alttürün tip yerine işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version