Romulea columnae (Bodur çiğdem)

derleyen:

Özet

Romulea columnae (Bodur çiğdem) genellikle kumlu alanlarda görülen ve kış sonu ile bahar başında çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asparagales

Kuşkonmaz takımı

Iridaceae

Süsengiller

Romulea

Bodurçiğdem

Tanımı

Romulea columnae (Bodur çiğdem) genellikle 3 ila 20 cm büyüyebilen bir bitkidir. Kormus küçüktür. İki adet taban yaprağı görülür. Gövde yaprakları 1 ila 6 arası sayıdadır. Bunlar dik ya da yayılıcı, uzun ve ince olup 10 cm uzunluğundadır. Sıkapa 1 ila 3 arası çiçek taşır. Sap kısadır. Çiçekler soluk leylak ila soluk menekşe renkli, mor damarlı, çiçek örtüsü boğazı sarı, bazen de neredeyse beyaz renklidir. Bırahte 0,6 ila 1,3 cm uzunluğunda, dar derimsi kenarlı, mor lekeli ya da kırmızımsı kahverengi beneklidir. İkincil bırahte neredeyse tamamen kuru zarsıdır. Çiçek örtüsü 0,9 ila 1,9 cm uzunluğunda, tüp 2,5 ila 5,5 cm uzunluğunda, bölüm mızraksı ya da ters mızraksı ve sivridir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Çayır, makilik ve dere kenarında görülen bitki umumiyetle şubat ve nisan ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 200 metreye kadar olan rakımlarda Kandıra, Körfez ve Gebze ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde bodur çiğdem adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adını Roma şehrinin kurucusu ve Roma Krallığı’nın ilk kralı olan Romulus’tan almaktadır. Romulus dönemimde; Roma şehrinin kurulması, kardeşi Remus’un öldürülmesi, düzenli ordunun kurulması, Senato organının oluşturulması ve halkın patrici ve pleb sınıfına bölünmesine dair bilgiler gerek Livius gerekse Dionysius tarafından ayrıntılı bir biçimde yazılmıştır. Cinse ait üyeler, Roma şehrine yakın bölgelerde yoğun olarak görülmektedir. Tür adı Latince sütun anlamına gelir. Türün sıkapa yapısına işaret eder.

Fotoğrafları