Robinia pseudoacacia (Beyaz salkım)

derleyen:

Robinia pseudoacacia

Tanımı

Robinia pseudoacacia (Beyaz salkım) genellikle 10 ila 25 metre büyüyebilen yaprak dökücü bir ağaçtır. Gövde gri kahverengi ila koyu kahverengi ve boyuna çatlaklı ya da nadiren pürüzsüzdür. Dallar gri kahverengi, seyrekçe tüylü ve tüysüzcedir. Tomurcuklar sürgünlere almaşık olarak dizilmiş ve sürgüne gömülmüştür. Yapraklar 10 ila 25 cm uzunluğunda ve genellikle karşılıklı 2 ila 12 adet yapraçık çiftine bölünmüştür. Yaprakçıklar dikdörtgensi, eliptik ya da yumurtamsı, 2 ila 5 cm uzunluğunda, 1,5 ila 2,2 cm genişliğinde, tabanı yuvarlak ila genişçe kamamsı, kenarı düz ve ucu yuvarlaktır. Çiçek durumu koltuklarda, 10 ila 20 cm uzunluğunda ve çok sayıda kokulu çiçeklidir.

Çiçek sapı 7 ila 8 mm uzunluğunda ve bırahte dökülücüdür. Çanak eğikçe çansı, 7 ila 9 mm uzunluğunda, dişleri beş adet, üçgensi ila yumurtamsı üçgensi ve yoğun biçimde yaslanıcı havlıdır. Taç saplı ve beyaz renklidir. Bayrakçık neredeyse dairesel, kıvrık, içinde sarı benekli ve tabanı yuvarlak; kanatçıklar eğikçe ters yumurtamsı ve neredeyse bayrakçık ile aynı uzunlukta; kayıkçık oraksı, üçgensi, kanatçık ile neredeyse aynı uzunlukta ve küt uçludur. Yumurtalık şeritsi ve çıplaktır. Meyve kahverengi, şeritsi dikdörtgensi, 5 ila 12 cm uzunluğunda, 1 ila 1,7 cm genişliğinde, sıkıştırılmış ve 2 ila 15 adet tohumludur. Tohumlar kahverengi, hafifçe parlak ve zaman zaman şeritlidir.

Yalancıakasya ile ilgili bilgi → Robinia || Baklagiller ile ilgili bilgi → Fabaceae


Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Kuzey Amerika’da yayılış gösterir ancak peyzaj bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümüne yayılmıştır. Hızlı büyümesi, çok sayıda tohum üretmesi ve kökleri yoluyla yayılması nedeniyle kısa sürede istilacı haline gelmektedir. Kocaeli’de özellikle Kentorman boyunca bağımsız meşçereler oluşturmuştur. Yol kenarı, ormanlık alanlar ve parklarda görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Harita → Sinonimler → Herbaryum


Etimoloji

Cins 1550 25 Nisan 1629 yılları arasında yaşamış Fransız bitki bilimci Jean Robin’e adanmıştır. Robinia pseudoacacia türünü 1601 yılında ilk defa o Avrupa’ya getirmiştir. Epitet Antik Yunanca sahte akasya anlamına gelir. Türün Acacia cinsine benzerliğine işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Acacia americana, siliquis glabris”tir.


Tıp

Yatıştırıcı, ateş düşürücü, kabız ve safra artırıcı etkileri vardır. Robinia pseudoacacia çiçekleri ve Bellis perennis çiçek başları demlenerek içildiğinde soğuk algınlığı ve bronşit vakalarında etkilidir. İç kabuğu zehirlidir ancak müshil ve kusturucu olarak kullanılmıştır.

Çiçeği haricinde ağacın bütün kısımlarının, özellikle de kabuğunun toksik olduğu düşünülmektedir. Bitkiyi tüketen atlarda anoreksi, depresyon, ishal, halsizlik ve aritmi tarzı belirtiler görülmektedir. Semptomlar genellikle 1 saat sonra kendisini gösterir ve acil veteriner gözetimi gerektirir.

Kerestesi oldukça sağlam ve dayanıklıdır, bu nedenle gemi yapımında kullanılmıştır. Çiçekleri arılar için zengin bir nektar kaynağıdır ve üretilen bal kaliteli kabul edilmektedir. Çiçekleri parfümeride kullanılmaktadır. Ayrıca erozyonu kontrol altına almak amacıyla ve toprağı zenginleştirmek amacıyla dikilmektedir.


Robinia pseudoacacia
Robinia pseudoacacia
Robinia pseudoacacia
Beyaz salkım
Robinia pseudoacacia
Beyaz salkım

Beyaz salkım…

Robinia pseudoacacia, hızlı büyümesi ve salkım halindeki kokulu çiçekleri nedeniyle peyzajlara dikilen bir ağaçtır.

Dilimizde beyaz çiçekli yalancı akasya, akasya, beyaz salkım ve salkım ağacı adları ile bilinmektedir.


Yorumlar

  1. Aynur. Demirci avatarı
    Aynur. Demirci

    Bu bitkiden cok.acil almak istiyorum nasil edinebilirim. Lutfen yardimci olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.