Bitkiler › Bakla takımı › Baklagiller › Yalancıakasya › Beyaz salkım
Yenilebilir bitki, Süs bitkisi, Asgari endişe (LC), Neofit bitki.
25 metre büyüyebilir. Tomurcuklar sürgünlere almaşık olarak dizilmiş, ve sürgüne gömülmüştür. Yaprak sapı altında gizlenmiştir. Yaprak sapının her iki tarafında batıcı dikenler bulunur. Tek tüysü yaprakların kısa saplı yaprakçıkları karşılıklıdır. Kenarları tam, uç kısmı kertiklidir. Üst yüzü parlak koyu yeşil, alt yüzü soluk yeşildir. Tohumlar kasım ve mart arası olgunlaşır. Çiçekler erseliktir.
Bitki doğal olarak kuzey Amerika’da yayılış gösterir ancak peyzaj bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümüne yayılmıştır. Kocaeli’de özellikle Kentorman boyunca bağımsız meşçereler oluşturmuştur. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Yol kenarı, ormanlık alanlar ve parklarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.
Dilimizde Beyaz çiçekli yalancı akasya, Akasya, Beyaz salkım ve Salkım ağacı adları ile bilinmektedir.
Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins 1550 25 Nisan 1629 yılları arasında yaşamış Fransız bitki bilimci Jean Robin’e adanmıştır. Robinia pseudoacacia türünü 1601 yılında ilk defa o Avrupa’ya getirmiştir. Tür adı Antik Yunanca sahte akasya anlamına gelir. Türün Acacia cinsine benzerliğine işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Acacia americana, siliquis glabris”tir.
Yatıştırıcı, ateş düşürücü, kabız ve safra artırıcı etkileri vardır. Robinia pseudoacacia çiçekleri ve Bellis perennis çiçek başları demlenerek içildiğinde soğuk algınlığı ve bronşit vakalarında etkilidir. İç kabuğu zehirlidir ancak müshil ve kusturucu olarak kullanılmıştır.
Çiçeği haricinde ağacın bütün kısımlarının, özellikle de kabuğunun toksik olduğu düşünülmektedir. Bitkiyi tüketen atlarda anoreksi, depresyon, ishal, halsizlik ve aritmi tarzı belirtiler görülmektedir. Semptomlar genellikle 1 saat sonra kendisini gösterir ve acil veteriner gözetimi gerektirir.
Kerestesi oldukça sağlam ve dayanıklıdır ve bu nedenle gemi yapımına kullanılmıştır.












Doğan, Hüseyin (2022). Robinia pseudoacacia (Beyaz salkım) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/robinia-pseudoacacia/ Erişim tarihi: 5 February 2023