Rhizomatophora (Domuzkuyruğu)

Özet

Rhizomatophora (Domuzkuyruğu) genellikle ormanlık alanlar ile dere kıyılarında görülen çok yıllık ve rizomlu bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Apiales

Maydanoz takımı

Apiaceae

Maydanozgiller

Tanımı

Rhizomatophora (Domuzkuyruğu) 70 ila 120 cm arası boylanabilen çok yıllık bitkilerden oluşan bir cinstir. Gövde dik, tek, içi boş, çıplak ve çizgili olup uzun yatay rizomlar görülür. Kökü kalındır. Büyük yapraklar derin üçlü ve şişkin kılıflara sahip değildir. Yaprak ayası genişçe üçgensi, dikdörtgensi loblu, çıplak, saplı, kenar, ana damar ve sivri çıkıntılı dişler boyunca pürüzlüdür. Yaprak sapının içi boştur. Şemsiye 20 ila 35 adet uzunlukları eşit olmayan kollu ve incedir. Bırahte mevcut değildir ya da 3 ila 6 adet ve biz formludur. İkinci bırahte çok sayıda ve bizsidir. Taç yapraklar beyaz renkli, genişçe yumurtamsı, ucu hafifçe derin girintili ve lobları şişkindir. Merikarp çıplak, 5 mm uzunluğunda, 6,5 ila 7 mm genişliğinde, genişçe eliptik ya da neredeyse yuvarlak, sırt bölümünde sıkıştırılmış, 1,5 ila 2 mm uzunluğunda genişçe kanatlıdır. Karpofor iki parçalıdır.

Çiçekler çoğunlukla yaz sonunda açar ve meyveler güz aylarında olgunlaşır. Cinse bağlı tek tür bulunmaktadır. Cins İtalya, Balkanlar, Türkiye ve Kafkasya’da yayılış göstermektedir. Sitilopodyum düz-koniksidir. [Harita, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca rizom taşıyan anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin rizomlu kök sistemine işaret eder.

Kocaeli’ndeki türler