Site icon Kocaeli Bitkileri

Rhizomatophora aegopodioides (Domuz kuyruğu)

Rhizomatophora aegopodioides

Rhizomatophora aegopodioides: 25/08/2018; Kuzuyayla; 1300 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Rhizomatophora aegopodioides (Domuz kuyruğu) genellikle yüksek rakımlardaki ormanlık alanlar ile dere kıyılarında görülen sağlam yapılı bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Apiales

Maydanoz takımı

Apiaceae

Maydanozgiller

Rhizomatophora

Domuzkuyruğu

Tanımı

Rhizomatophora aegopodioides (Domuz kuyruğu) halihazırda bazı kaynaklarda Peucedanum aegopodioides adı ile geçmektedir. Bitki uzun ve yatay rizomlara sahptir. Gövde 70 ila 120 cm arasında boylanabilir, dik, küçük dallı ve yivlidir. Yapraklar 2 üçlü ve sap ile yaklaşık 30 cm uzunluğundadır. Şemsiye 10 ila 35 arası eşit olmayan kolludur. Bırahte mevcut değildir ya da 3 ila 6 adet ve biz formludur. Çok sayıda ikincil bırahte görülür. Çiçekler beyaz renklidir. Her şemsiyecikte yaklaşık 40 çiçek bulunur. Meyve genişçe eliptik ila neredeyse dairesel, 5 ila 7 mm uzunluğunda, 5 ila 7 mm genişliğinde ve yarı saydamdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Balkanlar ve Türkiye’de yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Dere kıyıları ve köknar (Abies) ormanlarında görülen bitki umumiyetle ağustos ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 900 ila 1600 metre arasındaki rakımlarda Kartepe ve Başiskele yaylalarında gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde domuz kuyruğu, domuz raziyanesi, hınzır raziyanesi ve imparator otu adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca rizom taşıyan anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin rizomlu kök sistemine işaret eder. Tür adı Antik Yunanca Aegopodium gibi anlamına gelir ve açık bir şekilde bitkinin maydanozgiller türü Aegopodium (keçiayağı) ile benzerliğine işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version