Tanımı
Bazı kaynaklarda Peucedanum aegopodioides adı ile geçmektedir. 1 metre büyüyebilir. Gövde dik, küçük dallı ve yivlidir. Yapraklar 2 üçlü ve sap ile yaklaşık 30 cm uzunluğundadır. Şemsiye 10 ila 35 arası eşit olmayan kolludur. Bırahte 3 ila 6 arası sayıda ve mızraksıdır. Çok sayıda ikincil bırahte görülür. Çiçekler beyaz renklidir. Her şemsiyecikte yaklaşık 40 çiçek bulunur. Meyve genişçe eliptik ila neredeyse dairesel, 5 ila 7 mm uzunluğunda ve 5 ila 7 mm genişliğinde ve yarı saydamdır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Balkanlar ve Türkiye’de yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Dereler ve köknar (Abies) ormanlarında görülür. Kartepe ve Başiskele yaylalarında gözlemlenmiştir. Ağustos ve eylül ayları arasında çiçek açar. 1000 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Türkçe adı
Dilimizde domuz kuyruğu, domuz raziyanesi, hınzır raziyanesi ve imparator otu adları ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca rizom taşıyan anlamına gelir. Cinsin rizomlu kök sistemine işaret eder. Tür adı Antik Yunanca Aegopodium gibi anlamına gelir. Bitkinin maydanozgiller türü Aegopodium (keçiayağı) ile benzerliğine işaret eder.
Fotoğrafları












Görüşünüzü Yazın