Site icon Kocaeli Bitkileri

Rhaponticoides (Tülüşah)

Rhaponticoides pythiae

Rhaponticoides pythiae: 05/07/2021; Safiye; 200 m.; yol kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Rhaponticoides (Tülüşah) çok sayıda türü dar bölgelerde bulunan ve yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Tanımı

Rhaponticoides (Tülüşah) çok yıllık, rizomlu ve dikensiz bitkilerden oluşan bir cinstir. Rizomlar odunsudur. Gövde genellikle tek, dik, çıplak, basit ve tek çiçek başlıdır. Gövdenin tabanı önceki yıla ait yaprak kalıntıları ile örtülmüştür. Yapraklar teleksi, derin teleksi ya da çift derin teleksi, çıplak ve kenarları belirsiz dişlidir. Dişlerin ucu beyaz renkli kâğıtsıdır. Yaprak bölümleri genellikle tabanda güçlü biçimde asimetrik ve tabana doğru dekürentir. İnvolukrum genişçe yumurtamsıdır. Kömeçler gövde ve dalların ucun tektir. Filariler genişçe yumurtamsı ve çıplak olup tabanları yuvarlaktır.

Taç sülfür ya da sarı renklidir. Dıştaki çiçekçiklerin tacı ışınsal değil ya da hafifçe ışınsal ve verimsizdir. Kapçık kahverengi, tabana doğru sarımsı, uca doğru siyahımsı ve ters yumurtamsıdır. Sorguç iki türlüdür. Dıştaki sorguçlar çok sıralı kıl benzeri pürüzlüdür. İçteki sorguçlar tek sıralı pul benzeri ve dıştakiler çok daha kısa ya da onlarla aynı uzunluktadır. Cinse bağlı türlerin çoğu görece dar yayılış alanlarına sahiptir. Cins Avrasya ve Kuzey Afrika’ya özgüdür. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca Rhaponticum gibi anlamına gelir. Cinsin papatyagiller cinsi Rhaponticum (Kekredikeni) ile benzerliğine işaret eder.

Kocaeli’ndeki türler

Rhaponticoides pythiae

Yitik tülüşah

Exit mobile version