Site icon Kocaeli Bitkileri

Rhaponticoides pythiae (Yitik tülüşah)

Rhaponticoides pythiae

Rhaponticoides pythiae: 05/07/2021; Safiye; 200 m.; yol kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Rhaponticoides pythiae (Yitik tülüşah) genelde orman sınırlarında görülen ve yaz aylarında çiçek açan nadir bir endemik türdür.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Rhaponticoides

Tülüşah

Tanımı

Rhaponticoides pythiae (Yitik tülüşah) genellikle 1 ila 2 metre büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Gövde dik ve tek, silindiriktir. Yapraklar tabanda 4 ila 7 cm uzunluğunda ve 3 ila 4,5 cm genişliğindedir. İnvolukrum yumurtamsı ila çansı ve 2 ya da 3 cm çapındadır. Çiçek kurulu 18 ila 40 cm uzunluğundadır. Kömeç 1 ila 5 arası sayıdadır. Çiçekçikler sarı renkli ve 4.5 cm uzunluğundadır. Filariler 5 ila 7 sıra halinde, soluk sarı renkli, 6 ila 7 adet kabarık çizgili ve uçları küttür. Kapçık silindirik ve tabanı beyaz olmak üzere kahverengidir. Sorguç iki tür olup dıştakiler 3 ya da 4 sıra halinde iken içtekiler tek sıralıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak sadece Türkiye’de yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Orman açıklıkları ve çalılıklarda görülen bitki umumiyetle haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 200 ila 1100 metreye kadar olan rakımlarda Karamürsel ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde yitik tülüşah adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca Rhaponticum gibi anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin papatyagiller cinsi Rhaponticum (Kekredikeni) ile benzerliğine işaret eder. Tür adı Antik Yunanca Pytheion anlamına gelir ve açık bir şekilde türün tip yerine dikkat çekmektedir. Pytheion, Yalova ilinin Termal ilçesinin antikçağdaki adıdır. Joseph Friedrich Nicolaus Bornmüller’in özgün tanımında bu “Anatolia boreali-occidentalis: Bithyniae ad sinum Nicomedicum in silvis prope Thermas Pythiae non procul Yalova frequens” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları

Exit mobile version