
Yitik tülüşah
Anahtar kelimeler: Nadir bitki, Endemik, Kritik tehlike (CR).
Dolaşım
Bitkiler › Papatya takımı › Papatyagiller › Tülüşah › Yitik tülüşah
Dağılımı
Bitki doğal olarak sadece Türkiye’de yayılış gösterir.
Genel bilgiler
1 ila 2 metre büyüyebilir. Gövde dik ve tek, silindiriktir. Yapraklar tabanda 4 ila 7 cm uzunluğunda ve 3 ila 4,5 cm genişliğindedir. Çiçek kurulu 18 ila 40 cm uzunluğundadır. Çiçek başları 1 ila 5 arası sayıdadır. Çiçek sarı renkli ve 4.5 cm uzunluğundadır.
Gözlem
Orman açıklıkları ve çalılıklarda görülür. Oldukça nadir ve nesli tükenme tehlikesi olan bir türdür. Karamürsel ilçesinde gözlemlenmiştir.
Yaygın adları
Yitik tülüşah.
Çiçek zamanı
Haziran-Temmuz ayları.
Yükseklik
200-1100 metre arası.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca “Rhaponticum gibi” anlamına gelir. Cinsin papatyagiller cinsi Rhaponticum (Kekredikeni) ile benzerliğine işaret eder. Tür adı Antik Yunanca “Pytheion” anlamına gelir. Yalova ilinin Termal ilçesinin antikçağdaki adıdır. Joseph Friedrich Nicolaus Bornmüller’in özgün tanımında bu “Anatolia boreali-occidentalis: Bithyniae ad sinum Nicomedicum in silvis prope Thermas Pythiae non procul Yalova frequens” olarak belirtilmiştir.
Fotoğrafları









Literatür
Willdenowia 33(1): 61 2003. (Azn. & Bornm.) M.V.Agab. & Greuter
Bu bitki orası için çok önemli bir bitki. Yalova’daki populasyon tamamen yok oldu. 2019 yılında tekrar M.S. Yılancı ve hocası M. Sağıroğlu ile bu bitkiyi keşfedip yayınladık. Bizim saydığımız o zamanlar belki 20-30 birey vardı. Şu an durumu nedir bilmiyorum. Umarım yok olmaz. Bir yol genişletme çalışması yapılsa bitki tarihe karışacak gibi duruyor. Köy muhtarına bu durum aslında bildirilmeli.
Muhtar ve köyün sakinleri ile bitkinin önemi hakkında konuştum, bölgenin ya da ilçenin resmi ya da gayrı resmi simgesi olarak önermelerini teklif de ettim. Pek ilgili gözükmediler. Ben 7 birey saydım, tamamı yol, otçul hayvan ve tarım faaliyeti baskısı altında idi.