İçeriğe geç

Rhamphospermum nigrum (Siyah hardal)

    Bitkiler › Turp takımı › Turpgiller › Hardal › Siyah hardal

    Yenilebilir bitki, Tıbbi bitki, Asgari endişe (LC).

    Bazı kaynaklarda Brassica nigra adı ile geçmektedir. 1,5 metre büyüyebilir. Gövde diktir ve yapraklar saplıdır. Tabanda tüy ya da kıllarla kaplıdır ancak gövde pürüzsüzdür. Taban yaprakları teleksi lobludur, terminal lob büyük ve eliptiktir. Gövde yaprakları eliptik mızraksı ve kenarları tırtıklı ya da düzdür. Yapraklar tüysüz ve mavimsi renklidir. Dört adet sarı renkli taç yaprak vardır ve bunlar çanak yaprakların iki katı uzunluğundadır. Meyvede dört tohum bulunur. Tohumlar temmuz ile eylül ayları arasında olgunlaşır. Çiçekler erseliktir.

    Bitki doğal olarak Avrupa, Asya ve kuzey Afrika’da yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]

    Tahrip edilmiş araziler ve yol kenarında görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir.

    Dilimizde Siyah hardal adı ile bilinmektedir.

    Mart ve mayıs ayları arasında çiçek açar.

    Deniz seviyesinden 400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

    Tohumları çeşni olarak kullanılır. Yapraklarından turşu yapılır. Genç yaprak, tomurcuk ve çiçekleri salatalara eklenir. Tohumlarından yemeklik yağ elde edilir.

    Antiromatik, iştah açıcı, sindirimi kolaylaştırıcı, idrar söktürücü, kusturucu ve uyarıcı etkilidir. Soğuk algınlığı vakalarında kullanılır. Tohumları iştah açıcı, sindirim kolaylaştırıcı, idrar söktürücü, kusturucu, tonik ve öksürük gidericidir. Saçkıran, sara, yılan ısırması ve diş ağrısı vakalarında başvurulur.

    Otçul hayvanlara aşırı otlatılmamalıdır.

    Doğan, Hüseyin (2022). Rhamphospermum nigrum (Siyah hardal) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/rhamphospermum-nigrum/ Erişim tarihi: 21 March 2023

    Bir Yorum Yazın