Âlem
Plantae (Bitkiler)
Takım
Asterales (Papatya takımı)
Aile
Asteraceae (Papatyagiller)
Cins
Rhagadiolus (Çatlakçanak)
Tür
Rhagadiolus stellatus (Çatlak çanak)
Anahtar kelimeler
Tanımı
7 ila 40 cm büyüyebilir. Genellikle dallı, dik ya da yayılıcı bir bitkidir. Tamamı seyrekçe tüylüdür. Yapraklar 25 ila 140 mm uzunluğunda ve 10 ila 70 mm genişliğinde, çoğunlukla dikdörtgensi ters yumurtamsıdır. Dilsi çiçekler involukrumda daha uzundur. Dıştaki kapçık yıldızsı yayık, filari 10 ila 17 mm uzunluğunda, tüysüz, kıllı havlıdır. Sorguç görülmez. Dış filariler 5, iç filariler 5 ila 8 arası sayıdadır. Meyve zamanı kancalı olurlar.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Kayalık bölgeler, orman açıklıkları ve yol kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Mart ve mayıs ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1500 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Gıda
Yaprakları salatalara eklenir. Sebzeli hamur işlerinde kullanılır.
Tıp
Baharda toplanan yaprakları kaynatılarak sedef hastalığında etkilenen bölgelere uygulanır.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca minik çatlak anlamına gelir. Filarileri çevreleyen kenar boşluklarına işaret eder. Cinsin Türkçe adı olan çatlakçanak da bu yapıya işaret eder. Tür adı Latince yıldız gibi anlamına gelir. Olgun kapçıkların durumuna işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Hieracium stellatum”dur.
Türkçe adları
Dilimizde çatlakçanak adı ile bilinmektedir.
Fotoğrafları









© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.
Görüşünüzü Yazın