Site icon Kocaeli Bitkileri

Reseda lutea (Muhabbet çiçeği)

Reseda lutea

Reseda lutea: 01/05/2019; Kocaeli Kent Ormanı; 354 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Reseda lutea (Muhabbet çiçeği) genelde makilik alanlarda görülen ve bahar ortasından yaz sonuna kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Resedaceae

Gerdanlıkgiller

Reseda

Gerdanlık

Tanımı

Reseda lutea (Muhabbet çiçeği) genellikle 30 ila 80 cm büyüyebilen tek ya da çok yıllık bir bitkidir. Gövde dik ila yükselici ve köşelidir. Yapraklar 3 ila 5 bölümlü ila az teleksi ve kağıtsıdır. Loblar şeritsi ve kenarları fırfırlıdır. Çiçekler terminal salkım halinde, kokulu ve sarı ila sarımsı yeşil renklidir. Çiçek sapı 3 ila 5 mm uzunluğundadır. Çanak yaprak 5 ya da 6 adet, şeritsi, uzunlukları farklı ve çiçek sapından daha kısadır. Taç yaprak 6 adet, sarı renkli, tabanda yuvarlak kabzalı, alttaki iki adet düz kenarlı, yanal iki adet 2 ya da 3 bölümlü ve üstteki iki adet ise 3 parçalıdır. Ercik 12 ila 20 adettir. Kapsül dik, silindirik ya da yumurtamsı ila neredeyse küresel, belirsiz biçimde 3 köşeli ve yaklaşık 1 mm uzunluğundadır. Tohumlar parlak, pürüzsüz, sarı ya da siyah renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Kuzey Afrika ve Avrasya’da yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Yol kenarı, makilik ve orman sınırlarında görülen bitki umumiyetle nisan ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde muhabbet çiçeği, kuzu otu, yemen safranı ve gerdanlık adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca yatıştırıcı anlamına gelir. İlk defa Plinius tarafından kullanılmıştır. Morlukların tedavisinde kullanılmasına işaret eder. Tür adı Latince safran sarısı anlamına gelir. Türün köklerinden sarı boya elde edilmesine işaret eder.

Gıda

Genç yaprakları çiğ olarak tüketilebilir.

Bilgi

Köklerinden sarı bir boya elde edilir.

Fotoğrafları

Exit mobile version