Reichardia picroides (Deli karasakız)

derleyen:

Özet

Reichardia picroides (Deli karasakız) genelde meşeliklerin kenarındaki yamaçlarda görülen ve bahar ortasından güz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Reichardia

Karasakız

Tanımı

Reichardia picroides (Deli karasakız) genellikle 10 ila 50 cm büyüyebilen bir bitkidir. Gövde diktir. Odunsu bir ana kökten dallanır, gövde uzun, çıkıntılı, dallı, boğumlarda seyrek sivilceli, çiçek sapından filarilere doğru birkaç bırahtelidir. Taban yaprakları 2,5 ila 11,5 cm uzunluğunda ve 0,3 ila 3,2 cm genişliğinde; sapları genişçe kanatlıdır. Gövde yaprakları sarılıcı, yumurtamsı mızraksı, 6,8 ila 15,2 cm uzunluğunda ve 2,4 ila 4,4 cm genişliğindedir. Çiçek sapı genellikle 5 cmden daha uzundur. Çiçek başları 1,5 ila 2,5 cm genişliğindedir. Dış filariler üçgensi mızraksı, içtekiler mızraksı, tepede sipsivridir. Dilsi çiçekler sarı renkli, arkası grimsi ya morumsu çizgilidir. Kapçık 3 ila 4 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir ancak günümüzde Avustralya kıtasına da yayılmıştır. [HaritaSinonimler] Kayalık bölgeler, orman açıklıkları ve yol kenarında görülen bitki umumiyetle nisan ve ekim ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ve Kandıra ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde deli karasakız adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins 7 Ağustos 1743 – 21 Ocak 1782 tarihleri arasında yaşamış Alman bitki bilimci Johann Jacob Reichard’a adanmıştır. Özellikle Almanya’nın Frankfurt bölgesinin florasına dair yaptığı erken çalışma ile bilinir. Tür adı Antik Yunanca Picris‘e benziyor anlamına gelir. Türün, papatyagiller cinsi Picris’e (Acışiro) benzerliğine işaret eder.

Gıda

Yapraklar ve kök çiğ ya da pişirilerek tüketilmektedir. Marul ikamesi olarak salatalarda kullanılmaktadır.

Fotoğrafları