Rapistrum rugosum (Kedi turpu)

derleyen:

Özet

Rapistrum rugosum (Kedi turpu) genelde ekili arazilerde görülen ve bahar ortasından yaz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Rapistrum

Kediturpu

Tanımı

Rapistrum rugosum (Kedi turpu) genellikle 20 ila 100 cm büyüyebilen kazık köklü ve tek yıllık bir bitkidir. Gövde çok dallı ve diktir. Taban yaprakları 1 ila 5 cm uzunluğunda saplı, iki tarafında 1 ila 5 adet loblu, 2 ila 25 cm uzunluğunda ve kenarları düzensiz biçimde dişlidir. Yanal lob dikdörtgensi ya da yumurtamsı ve terminal lob dairesel ya da yumurtamsı olup yanal lobdan daha büyüktür. Gövde yaprakları basit ya da dalgalı loblu ve kenarları düz ya da dişlidir. Çiçek kurulu salkım halinde, dallı ve meyve zamanı uzamaktadır. Meyve zamanı çiçek sapı diktir. Çanak yaprakların uzunlukları eşit değildir. Taç yapraklar sarı renkli, koyu damarlı ve 1 cm uzunluğundadır. Meyvesinin şekli ile kolaylıkla ayırt edilebilir. Tohum kapsülü saplıdır ve 1 ila 2 arası tohum barındırır. Tohumlar oval, koyu kahverengi, pürüzsüz ve küçüktür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir ancak istilacı tür olarak dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Tarlalar, yol kenarı ve tahrip edilmiş arazilerde görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde kedi turpu ve eşek turpu adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince turpa benziyor anlamına gelir ve bu bağlamda Raphanus (Turp) cinsi ile benzerliğe atıftır. Tür adı Latince buruşuk anlamına gelir ve açık bir şekilde türün meyve yapısına işaret eder. Özgün tanımda bu “siliculis sulcatis pilosis rugosis” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları