Bitkiler › Düğünçiçeği takımı › Düğünçiçeğigiller › Düğünçiçeği › Kadife yağotu
30 ila 80 cm büyüyebilir. Kök incedir. Gövde tek ya da birkaç adet ve diktir. Tabana doğru ve saplar kıllıdır. Yapraklar yumuşak tüylüdür. Alt yapraklar üç geniş bölüme ayrılır, üst yapraklar ise şeritsi mızraksıdır. Çanak yapraklar geriye dönüktür ve tüylüdür. Taç yapraklar 8 ila 10 mm uzunluğunda ve çanak yaprakların iki katıdır. Kapçık pürüzsüz ve neredeyse küreseldir. Güneşli bölgeleri ve nemli toprakları tercih eder.
Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Nemli çayırlarda görülür. Körfez ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir. Örnek görseller Krzysztof Ziarnek’a aittir.
Dilimizde Kadife yağotu adı ile bilinmektedir.
Nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Latince küçük kurbağa anlamına gelir. Muhtemelen cinsin kurbağalar gibi sulak alanlara yakın bulunmalarına atıftır. Bitkinin antikçağdaki diğer adı batrachiondur ve bu da kurbağa otu anlamına gelir. Cinsin bazı türlerinin yaprakları da kurbağa ayaklarını andırmaktadır. Bu cinsin Türkçe adı döğün çiçeğidir. Döğün, Türkçede yakmak/yakan anlamına gelir ve cinse bağlı bazı türlerin usaresinin temas halinde cildi tahriş etmesine işaret eder. Döğün kelimesi ne zaman düğün oldu, bilmiyoruz. Tür adı Latince kadife gibi anlamına gelir. Türün yapraklarının kadifemsi dokusuna işaret eder.





Doğan, Hüseyin (2022). Ranunculus velutinus (Kadife yağotu) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/ranunculus-velutinus/ Erişim tarihi: 6 February 2023