Ranunculus trichophyllus (Suluçanak)

derleyen:

Tanımı

30 cm büyüyebilir. Ayalı yapraklar görülmez. Batık ipliksi yapraklar yayılıcı, sert ve sudan çıkarıldıklarında yığılma eğilimindedir. Bunlar yaz aylarında sapsız iken kış aylarında saplı olurlar. Meyve sapı 2 ila 5 cm uzunluğundadır. Çanak yapraklar 2,5 ila 3,5 mm uzunluğundadır. Taç yapraklar ters yumurtamsı, 3 ila 5,5 mm uzunluğundadır. Çiçekler beyaz renkli olup merkezleri sarı lekelidir. Kapçık yumurtamsı ve 2 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Asya, Avrupa ve kuzey Amerika’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Durgun sularda görülür. Dilovası ilçesinde gözlemlenmiştir. Mart ve temmuz ayları arasında çiçek açar. 100 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde sulu çanak adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince küçük kurbağa anlamına gelir. Muhtemelen cinsin kurbağalar gibi sulak alanlara yakın bulunmalarına atıftır. Bitkinin antikçağdaki diğer adı batrachiondur ve bu da kurbağa otu anlamına gelir. Cinsin bazı türlerinin yaprakları da kurbağa ayaklarını andırmaktadır. Bu cinsin Türkçe adı döğün çiçeğidir. Döğün, Türkçede yakmak/yakan anlamına gelir ve cinse bağlı bazı türlerin usaresinin temas halinde cildi tahriş etmesine işaret eder. Döğün kelimesi ne zaman düğün oldu, bilmiyoruz. Tür adı Latince tüy yapraklı anlamına gelir. Açık biçimde türün yaprak yapısına işaret eder.

Fotoğrafları