Site icon Kocaeli Bitkileri

Ranunculus sprunerianus (Duvar düğünçiçeği)

Ranunculus sprunerianus

Ranunculus sprunerianus: 07/04/2019; Ballıkayalar; 70 m.; sulak alan. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

20 ila 45 cm büyüyebilir. Kök yumruları ince biçimde mekiksi silindirik ve 2 ila 3 cm uzunluğundadır. Çiçekli gövdeler dik, 3 ila 11 arası çiçek taşır ve yayılıcı cılız tüylüdür. Kökten çıkan yapraklar üç loblu ya da üç parçalı, tabanda yüreksi ve yayılıcı cılız tüylüdür. Çanak yapraklar yayılıcıdır. Taç yapraklar 10 ila 15 mm uzunluğundadır. Meyve başları dikdörtgensidir. Kapçık kütçe üçgensidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Duvarlar ve ormanlık alanlarda görülür. Gebze ilçesinde gözlemlenmiştir. Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar. 200 ila 1200 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde duvar düğünçiçeği adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince küçük kurbağa anlamına gelir. Muhtemelen cinsin kurbağalar gibi sulak alanlara yakın bulunmalarına atıftır. Bitkinin antikçağdaki diğer adı batrachiondur ve bu da kurbağa otu anlamına gelir. Cinsin bazı türlerinin yaprakları da kurbağa ayaklarını andırmaktadır. Bu cinsin Türkçe adı döğün çiçeğidir. Döğün, Türkçede yakmak/yakan anlamına gelir ve cinse bağlı bazı türlerin usaresinin temas halinde cildi tahriş etmesine işaret eder. Döğün kelimesi ne zaman düğün oldu, bilmiyoruz. Tür 28 Ağustos 1805 – 1874 yılları arasında yaşamış Alman bitki bilimci Wilhelm von Spruner’a adanmıştır. Özellikle Yunanistan florası üzerine yaptığı çalışmaları ile bilinir. Adı çok sayıda bitki türüne verilerek ölümsüzleştirilmiştir.

Fotoğrafları

Exit mobile version