Site icon Kocaeli Bitkileri

Ranunculus saniculifolius (Su yağlıçanağı)

Ranunculus saniculifolius

Ranunculus saniculifolius: 28/04/2020; Yenikent; 138 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan.

Tanımı

İki farklı yaprak tipine sahiptir; geniş yuvarlak yapraklar yüzücü, 3 ila 5 cm çapında ve 3 ila 7 arası sığ lobludur, batık yapraklar ise iplik benzeridir. Çiçekler beyaz renkli, merkezleri sarı, 15 ila 20 mm çapında ve beş taç yapraklıdır. Çanak yapraklar 2,5 ila 4,5 mm uzunluğunda ve zaman zaman mavi uçludur. Taç yapraklar genişçe ters yumurtamsı ve 5 ila 10 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz Havzası’nda yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Durgun sularda görülür. Derince ilçesinde gözlemlenmiştir. Mart ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1100 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde su yağlıçanağı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince küçük kurbağa anlamına gelir. Muhtemelen cinsin kurbağalar gibi sulak alanlara yakın bulunmalarına atıftır. Bitkinin antikçağdaki diğer adı batrachiondur ve bu da kurbağa otu anlamına gelir. Cinsin bazı türlerinin yaprakları da kurbağa ayaklarını andırmaktadır. Bu cinsin Türkçe adı döğün çiçeğidir. Döğün, Türkçede yakmak/yakan anlamına gelir ve cinse bağlı bazı türlerin usaresinin temas halinde cildi tahriş etmesine işaret eder. Döğün kelimesi ne zaman düğün oldu, bilmiyoruz. Tür adı Latince Sanicula yapraklı anlamına gelir. Türün yaprak yapısının, Sanicula europaea yapraklarına benzemesine işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version