Ranunculus ophioglossifolius (Çamur yağotu)

derleyen:

Tanımı

5 ila 40 cm büyüyebilir. Gövde dallı ve diktir. Alt yapraklar yumurtamsı ila yumurtamsı dairesel, tabanda yuvarlak ya da neredeyse yüreksi, uzun saplıdır. Üst yapraklar darca eliptik ve kısa saplıdır. Çiçekler ince çiçek kurulu saplarında görülür. Taç yapraklar 2,5 ila 4 mm uzunluğunda ve çanak yapraklardan uzundur. Kapçık eliptik dairesel, 1 ila 1,5 mm uzunluğunda ve taneciklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak kuzey Afrika, batı Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. Günümüzde dünyanın büyük bölümüne yayılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Nemli ve çamurlu bölgelerde görülür. Kartepe ilçesinde gözlemlenmiştir. Mart ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde çamur yağotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince küçük kurbağa anlamına gelir. Muhtemelen cinsin kurbağalar gibi sulak alanlara yakın bulunmalarına atıftır. Bitkinin antikçağdaki diğer adı batrachiondur ve bu da kurbağa otu anlamına gelir. Cinsin bazı türlerinin yaprakları da kurbağa ayaklarını andırmaktadır. Bu cinsin Türkçe adı döğün çiçeğidir. Döğün, Türkçede yakmak/yakan anlamına gelir ve cinse bağlı bazı türlerin usaresinin temas halinde cildi tahriş etmesine işaret eder. Döğün kelimesi ne zaman düğün oldu, bilmiyoruz. Tür adı Latince Ophioglossum yapraklı anlamına gelir. Türün yapraklarının bir eğreltiotu cinsi ile Ophioglossum (dilotu) yapraklarına benzemesine işaret eder.

Fotoğrafları