Bitkiler › Düğünçiçeği takımı › Düğünçiçeğigiller › Düğünçiçeği › Kutsal defne
5 ila 30 cm kadar büyüyebilir. Bitki çıplak ya da seyrek cılız tüylüdür. Çiçekler erseliktir. Tohumlar bahar aylarında doğrudan dışarı ekilebilir. Gövde yapraksı ve dallıdır. Taban yaprakları yuvarlak ve 3 ila 5 lobludur. Yapraklar almaşlı dizilişlidir ve rozet oluşturur. Çiçekler açık sarı renklidir. Çanak yapraklar tüylüdür ve geriye dönüktür. 5 adet taç yaprak görülür. Taç yapraklar çanaktan daha uzundur. 15 ila 20 arası ercik bulunur. Kapçık dikenli ve genişçe eliptiktir.
Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir. Günümüzde istilacı tür olarak dünyanın ılıman bölgelerine dağılmıştır. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Nemli bölgeler ve çamurlu bölgelerde görülür. Körfez ve İzmit ilçelerinde gözlemlenmiştir.
Dilimizde Kutsal defne adı ile bilinmektedir.
Mart ve mayıs ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 800 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Latince küçük kurbağa anlamına gelir. Muhtemelen cinsin kurbağalar gibi sulak alanlara yakın bulunmalarına atıftır. Bitkinin antikçağdaki diğer adı batrachiondur ve bu da kurbağa otu anlamına gelir. Cinsin bazı türlerinin yaprakları da kurbağa ayaklarını andırmaktadır. Bu cinsin Türkçe adı döğün çiçeğidir. Döğün, Türkçede yakmak/yakan anlamına gelir ve cinse bağlı bazı türlerin usaresinin temas halinde cildi tahriş etmesine işaret eder. Döğün kelimesi ne zaman düğün oldu, bilmiyoruz. Tür adı Latince sivri uçlu anlamına gelir. Türün kapçık yapısına işaret eder. İkili adlandırmadan önceki adları arasında “Ranunculus rotundifolius repens echinatus” da vardır.
Ateş, gut ve astım vakalarında kullanılmıştır.
Bitkinin tüm parçaları zehirlidir ancak haşlandığında ya da kuruduğunda zehri kaybolur. Usaresi temas halinde ciltte su toplanmasına neden olur.






Görüşünüzü Yazın