Bitkiler › Düğünçiçeği takımı › Düğünçiçeğigiller › Düğünçiçeği › Kâğıthane çiçeği
20 ila 75 cm büyüyebilir. Gövde çoğunlukla tüylerle kaplıdır. Kökten çıkan yapraklar tabanda yüreksi, üç parçalı, 3 ila 10 cm uzunluğundadır. Çanak yapraklar geriye kıvrıktır. Taç yapraklar 8 ila 15 cm uzunluğundadır. Yapraklar derince lobludur.
Bitki doğal olarak Balkanlar ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Sulak alanlar ve nemli çayırlarda görülür. Kandıra ve İzmit ilçelerinde gözlemlenmiştir.
Dilimizde Kâğıthane çiçeği, İstanbul düğün çiçeği, Sakızotu, Giritlalesi, Şakayıklalesi, Turnaayağı, Kurbağaotu ve Sütlüceotu adları ile bilinmektedir.
Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Latince küçük kurbağa anlamına gelir. Muhtemelen cinsin kurbağalar gibi sulak alanlara yakın bulunmalarına atıftır. Bitkinin antikçağdaki diğer adı batrachiondur ve bu da kurbağa otu anlamına gelir. Cinsin bazı türlerinin yaprakları da kurbağa ayaklarını andırmaktadır. Bu cinsin Türkçe adı döğün çiçeğidir. Döğün, Türkçede yakmak/yakan anlamına gelir ve cinse bağlı bazı türlerin usaresinin temas halinde cildi tahriş etmesine işaret eder. Döğün kelimesi ne zaman düğün oldu, bilmiyoruz. Tür adı Latince İstanbul anlamına gelir. Türün tip yerine işaret eder. Özgün tanımda bu “Circa Byzantium ad sepes vulgatissima” olarak belirtilmiştir.
İltihap giderici, ağrı kesici, antivirütik, antibakteriyel, antiparazitik ve antifungal aktivitelere sahiptir. Çiçekleri ağrı gidericidir. Romatizma tedavisinde kullanılır.

















Görüşünüzü Yazın