Site icon Kocaeli Bitkileri

Ranunculus chius (Meremcik)

Ranunculus chius

Ranunculus chius: 10/02/2021; Kefken; 10 m.; yol kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

5 ila 30 cm büyüyebilir. Yoğun biçimde cılız tüylüdür. Gövde dik ila yükselici, dallı ve yapraksıdır. Alt yapraklar uzun saplı, üç loblu, dişli loblu, yaprak ayası tabanda yüreksi, üst gövde yaprakları üç parçalı ya da eliptiktir. Çiçek kurulu sapı kısadır. Çanak yapraklar geriye dönüktür ve erkenden dökülücüdür. Taç yapraklar 3 ila 4 mm uzunluğundadır. Çiçekler küçük, yaprak koltuklarında tektir ve gövde boyunca izlenebilir. Meyve zamanı sap şişkinleşir. Kapçık neredeyse daireseldir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ve batı Asya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Tarla, yamaç ve çalılıklarda görülür. Kandıra, Gebze ve İzmit ilçelerinde gözlemlenmiştir. Mart ve mayıs ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 900 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde meremcik adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince küçük kurbağa anlamına gelir. Muhtemelen cinsin kurbağalar gibi sulak alanlara yakın bulunmalarına atıftır. Bitkinin antikçağdaki diğer adı batrachiondur ve bu da kurbağa otu anlamına gelir. Cinsin bazı türlerinin yaprakları da kurbağa ayaklarını andırmaktadır. Bu cinsin Türkçe adı döğün çiçeğidir. Döğün, Türkçede yakmak/yakan anlamına gelir ve cinse bağlı bazı türlerin usaresinin temas halinde cildi tahriş etmesine işaret eder. Döğün kelimesi ne zaman düğün oldu, bilmiyoruz. Tür adı Latince Sakız adası anlamına gelir. Türün tip yerine işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat in insularis Chio” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları

Exit mobile version