Site icon Kocaeli Bitkileri

Ranunculus brutius (Buladan otu)

Ranunculus brutius

Ranunculus brutius: 23/04/2018; Kuzuyayla; 1300 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

30 ila 80 cm büyüyebilir. Seyrekçe cılız tüylüdür. Rizomlar uzun, yatay ve yaka liflidir. Gövde yapraksı ve birkaç çiçeklidir. Kökten çıkan yapraklar ayaksı üç bölümlü, 6 ila 12 cm uzunluğunda, alt bölümde seyrekçe tüylü, bölümler sapsız ya da kısaca saplı, uçtaki bölüm üç bölümlü, yanal bölümler iki parçalı, dikdörtgensi eliptik, genellikle tepede sivridir. Çanak yapraklar yayılıcıdır. Taç yapraklar 10 ila 15 mm uzunluğundadır. Kapçık yarı dairesel ve 3 ila 5 mm uzunluğundadır. Gaga incedir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Balkanlar ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [Harita, Herbaryum] Alpin çayırlar ve ormanlık alanlarda görülür. Başiskele ve Kartepe ilçelerinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar. 1300 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde buladanotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince küçük kurbağa anlamına gelir. Muhtemelen cinsin kurbağalar gibi sulak alanlara yakın bulunmalarına atıftır. Bitkinin antikçağdaki diğer adı batrachiondur ve bu da kurbağa otu anlamına gelir. Cinsin bazı türlerinin yaprakları da kurbağa ayaklarını andırmaktadır. Bu cinsin Türkçe adı döğün çiçeğidir. Döğün, Türkçede yakmak/yakan anlamına gelir ve cinse bağlı bazı türlerin usaresinin temas halinde cildi tahriş etmesine işaret eder. Döğün kelimesi ne zaman düğün oldu, bilmiyoruz. Tür adı Latince Bruttium anlamına gelir. Türün literatüre alındığı bölgeye işaret eder. Günümüzde Calabria olarak bilinen İtalya’daki bölgenin antikçağdaki adıdır.

Fotoğrafları

Exit mobile version