Ranunculales (Düğünçiçeği takımı)

Ranunculales (Düğünçiçeği takımı) hakkında genel bilgiler.

Özet

Ranunculales (Düğünçiçeği takımı) gelincik, haşhaş, karamuk ve düğünçiçeği gibi bitkileri bünyesinde barındıran kozmopolit bir takımdır.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Tanımı

Ranunculales (Düğünçiçeği takımı) ot, çalı, tırmanıcı ve nadiren ağaçlardan oluşan bir takımdır. Gövdeler otsu ya da odunsudur. Yaprak basit ya da bileşik ve loblu ya da lobsuzdur. Çiçekler genellikle erselik ve tek ya da talkım ya da salkım halindedir. Çiçek örtüsü vardır ya da yoktur ve eğer varsa iki parçalıdır. Ercikler çok sayıda ve zaman zaman birden fazla halkada sıralanmıştır. Yumurtalık üst durumlu, meyve üzümsü, folikül, kapçık, samara ya da kapsül formundadır. Tohumlar çoğunlukla miniktir. Ranunculaceae ailesinde yapraklar basit ya da bileşik ve almaşlı dizilişlidir. 3 ila 15 adet çanak yaprak vardır ve çiçekler tek ya da salkım ya da halindedir. Taç yaprak yoktur ya da en çok 23 adettir. Meyve çoğunlukla folikül ya da kapçık formundadır.

Berberidaceae ailesi her dem yeşil ya da yaprak dökücüdür. Çiçekler tek, bileşik salkım, salkım ya da talkım halindedir. 4 ila 6 adet taç yaprak benzer çanak yaprak bulunmaktadır. Taç yapraklar 6 ila 9 adettir. Meyve üzümsüdür. Papaveraceae ailesinde yapraklar almaşlı dizilişli, aya sıklıkla loblu ve çiçekler gösterişlidir. 2 ya da 3 adet çanak yaprak ve 4 ila daha çok taç yaprak bulunmaktadır. Meyve çok sayıda tohum barındıran kuru bir kapsül formundadır. Takıma bağlı çok sayıda tür memeliler için zehirlidir. Takım dünyanın büyük bölümünde yayılış göstermektedir. [WikiSpecies]

Etimoloji

Takım adını, Ranunculus cinsinden almaktadır.

Kocaeli’ndeki aileler

Ranunculales (Düğünçiçeği takımı)

Berberidaceae

Karamukgiller

Papaver dubium subsp. lecoqii

Papaveraceae

Gelincikgiller

Ficaria verna subsp. calthifolia

Ranunculaceae

Düğünçiçeğigiller

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.