Rabelera holostea (Urgancık)

derleyen:

Özet

Rabelera holostea (Urgancık) genelde ormanlık alanların sınırlarında görülen ve bahar başından yaz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Caryophyllaceae

Karanfilgiller

Rabelera

Urgancık

Tanımı

Rabelera holostea (Urgancık) halihazırda bazı kaynaklarda Stellaria holostea adı ile geçmektedir. Genellikle 15 ila 60 cm büyüyebilen bir bitkidir. Gövde tüysüz, parlak, dik ya da tırmanıcı ve dört açılıdır. Yapraklar mızraksı, tüysüz, sapsız, ve karşılıklı dizilişlidir. Çiçekler beyaz, 20 ila 30 mm çapında ve çanak yapraklardan daha uzun olan ortasından yarıya bölünmüş olarak beş taç yaprağa sahiptir. Çanak yapraklar beş adet, belirsiz biçimde üç damarlı, yumurtamsı ya da mızraksı, 6 ila 8 mm uzunluğunda, kenarları dar kuruzarsı, sivri uçlu ve çıplak olup taç yapraklardan daha kısadır. 10 civarı ercik ve 3 boyuncuk görülür. 5 ila 10 bireylik gruplar halinde dikilmeleri önerilir. Her bir bitki arasında 30 cm açıklık bırakılmalıdır. -29 dereceye kadar dayanıklıdır. Kapsül yeşil renkli ve neredeyse küreseldir. Tohumlar kırmızımsı kahverengi ve böbrek biçimlidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzası, Batı Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir ancak günümüzde Amerika kıtasına da dağılmıştır. [HaritaSinonimler] Ormanlık alanlar, çalılıklar ve yol kenarında görülen bitki umumiyetle mart ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 200 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde urgancık adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins 1953 yılında doğmuş olan Amerikalı bitkibilimci Richard Kevin Rabeler‘a adanmıştır. Gövdelerin hayli güçsüz olması ve kolaylıkla kırılmasına atıftır.

Tıp

Sırt ve böğür sancılarını gidermek için kullanılmıştır.

Fotoğrafları