Site icon Kocaeli Bitkileri

Quercus velutina (Kara meşe)

Quercus velutina

Quercus velutina: 27/09/2020; İzmit Sahili; 5 m.; deniz kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan.

Tanımı

20 ila 25 metre büyüyebilir. Gövde 1 metreye kadar çap yapabilir. Yapraklar almaşlı dizilişli, 10 ila 20 cm uzunluğunda ve 5 ila 7 arası lobludur. Yaprağın üstü parlak yeşil, altı ise sarımsı kahverengidir. Yaprağın altında ayrıca yıldızsı tüyler görülür. Tek evcikli bir bitkidir. Palamutlar 2 ila 5 arası kümeler halinde bulunur. Bunlar ağustos ila kasım ayları arasında olgunlaşır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak kuzey Amerika’da yayılış gösterir ancak peyzaj değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümünde görülür. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Park ve bahçelerde görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde kara meşe adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adının etimolojisi açık değildir. Meşe ağaçları için kullanılan Latince orijinli bir kelimedir. Tür adı Latince kadifemsi anlamına gelir. Türün yaprak yapısına işaret eder. Özgün tanımda bu “foliis obovatis angulatis subtus brevissime lanatis” olarak belirtilmiştir.

Gıda

Tohumları pişirilerek tüketilebilir. Ayrıca un haline getirilerek ekmek yapımında kullanılır.

Tıp

İç kabuk hafifçe büzücüdür. Kabuk büzücü, temizleyici, kusturucu, ateş düşürücü ve toniktir. Kronik dizanteri, aralıklı ateş, hazımsızlık, astım ve ses kaybı tedavisinde kullanılmaktadır. Boğaz ağrısı, ses kısıklığı, soğuk algınlığı için kaynatılarak gargara halinde kullanılır. Kabuk, ağız yaralarını iyileştirmek için çiğnenebilir. Kabuk kaynatılarak göz ağrılarında kullanılır. Galleri, güçlü biçimde büzücüdür ve kanama, kronik ishal, dizanteri tedavisinde kullanılır.

Fotoğrafları

Exit mobile version