Özet
Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Quercus rubra (Kızıl meşe) 30 metreye kadar büyüyebilen yaprak dökücü bir ağaçtır. Kabuk gri ya da koyu gri, geniş çıkıntılı ve parlak olup iç kabuk pembemsidir. Sürgünler kırmızımsı kahverengi, 2 ila 3,5 cm çapında ve çıplaktır Terminal tomurcuk koyu kırmızımsı kahverengi, yumurtamsı ila elipsoit, 4 ila 7 mm uzunluğunda ve çıplak ya da uçta birkaç kırmızımsı tüylüdür. Yaprak sapı 2,5 ila 5 cm uzunluğunda, çıplak ve sıklıkla kırmızı lekelidir. Yaprak ayası yumurtamsı ila eliptik ya da ters yumurtamsı, 12 ila 20 cm uzunluğunda, 6 ila 12 cm genişliğinde ve 7 ila 11 adet lobludur. Palamutlar iki yılda olgunlaşmaktadır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak kuzey Amerika’da yayılış gösterir ancak peyzaj değeri nedeniyle Avrupa’da da yetiştirilmektedir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Park ve bahçelerde görülen bitki umumiyetle mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde kara meşe adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adının etimolojisi açık değildir. Meşe ağaçları için kullanılan Latince orijinli bir kelimedir. Tür adı Latince kırmızı anlamına gelir ve bu bağlamda türün yapraklarının sonbaharda kırmızımsı kahverengiye dönmesine işaret etmektedir. İkili adlandırma öncesi adı “Quercus virginiana venis rubris muricata”dır.
Gıda
Tohumları pişirilerek yenilmektedir. Ayrıca un haline getirilerek ekmek yapımında kullanılmıştır. Ancak tanen içermesi nedeniyle tadı acıdır. Genelde acılığını gidermek için kış mevsiminde toprağa gömülmüş ve baharda acılığı azalıp çimlendiğinde çıkarılmıştır. Ayrıca tohumları kavrularak kahve yerine içilmiştir.
Tıp
İç kabuk hafifçe büzücüdür. Kabuk büzücü, temizleyici, kusturucu, ateş düşürücü ve toniktir. Kronik dizanteri, aralıklı ateş, hazımsızlık, astım ve ses kaybı tedavisinde kullanılmaktadır. Boğaz ağrısı, ses kısıklığı, soğuk algınlığı için kaynatılarak gargara halinde kullanılmıştır. Haricen, cilt döküntüleri, kızarıklıklar ve yanıklara uygulanmıştır. Kabuk, ağız yaralarını iyileştirmek için çiğnenmiştir. Kabuk kaynatılarak göz ağrılarında kullanılır. Galleri, güçlü biçimde büzücüdür ve kanama, kronik ishal, dizanteri tedavisinde kullanılır.
Bir yanıt yazın