Özet
Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.
Hiyerarşi
Türk Uygarlığındaki yeri
Bellût (بلوط), hem bitkilerin hem de meyvelerinin Süryanicedeki karşılığı olan balluta (ܒܠܘܛܐ)’dan muharreftir. Halîmî, sindiyân, bellût agacı ve pîrnar agacı adları ile bilindiğini ifade etmiştir. Sabuncuoğlu’na göre belût ile pelit aynıdır. Bitkiler için kullanılan diğer isim mîşe (ميشه)’dir ve Farsçadaki orman kelimesinin karşılığıdır. Günümüzde de ormanlık alanları tanımlamak için meşcere kelimesini kullanmaktayız.
Galen, kan tükürme ve rahim akıntısı vakalarında kullanıldığını; Dioscorides, bağırsak şikâyetleri, kadın hastalıkları, dizanteri ve kan tükürme vakalarında kullanıldığını, meyvesinin zehirli hayvan ısırması vakaları ile idrar söktürücü, yara iyileştirici ve iltihap giderici etkisine başvurulduğunu, ayrıca kabuğunun saçı siyaha boyamak için uygulandığını yazmıştır. İbn Vahşiyye ise bellûtun bahar aylarında meyve vermesi halinde (olasılıkla mâzûyu kastediyor) şiddetli soğukların geri döneceğini ve uzun süreceğini belirtmiş,
ayrıca bellûtûn (un haline getirilerek) ekmek yapımında kullanıldığını aktarmıştır. Bitki Anadolu’da, kadın hastalıkları, cilt hastalıkları, idrar yolu hastalıkları, kan tükürme ve mide hastalıkları vakalarında kullanılmış, iltihap giderici ve panzehir olarak yararlanılmış, ağacın bulunduğu yerde uzun süre kalınmaması önerilmiş, bunun yanında ağır işte çalışanlara tavsiye edilmiştir.
Ağaçta görülen gal kalite açısında en seçkin olan galdir. Yünleri boyamak için kullanılır. PL.
Bellût, saç siyahlatıcı olarak uygulanmış, atlarda ishal vakalarının tedavisinde kullanılmış, hasta develere meşe yaprağı verilmiş ve hatta hasta olan develerin kendi iradeleri ile meşe yapraklarını yedikleri aktarılmıştır. Âdem’in cennetten çıkarken Allah’ın yanına verdiği bitkilerden biri olduğunu inanılmış, rüyada bellût görmek kazanca yorulmuş, ayrıca fal amaçlı kullanılmıştır. Bitkiler ile ilgili kaynaklarımızda yer alan ilginç bilgiler arasında, yataklarını ıslatanlara bellût külünün baykuş ödü ile karıştırılak verilmesi önerilmiş, ağaçlarının bir yıl palamut bir yıl mâzû verdiği kaydedilmiştir. Mâzû maddesinde detaylı olarak ele aldığımızda göstereceğimiz üzere, mâzû bitkisel bir madde değildir ve oluşması doğrudan bitki ile değil, böceklerle ilgilidir.
Bu maddeye Quercus ilex ve Quercus petraea taksonları da dâhildir. © Doğan, Hüseyin (2023). Anadolu Türk Uygarlığında Bitkiler (XIII-XV. yy.) Yayımlanmamış Doktora tezi, Kocaeli Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kocaeli, s.212-213.
Tanımı
Quercus robur (Saplı meşe) genellikle 12 ila 25 metre büyüyebilen bir ağaçtır. Yapraklar 7 ila 14 cm uzunluğunda, loblu ve çok kısa saplıdır. Genç yapraklar havlı iken yaşlı yapraklar tüysüzdür. Yapraklar küçük, sarımsı yeşil renklidir. Erkek ve dişi çiçeklerin çiçek durumu farklıdır. Erkek çiçek durumları sarkık kedicik iken, dişi çiçek durumları diktir. Yaprak lobları yuvarlaktır. 1.000 yıl yaşayan bireyleri kaydedilmiştir. Çiçekler küçük, sarımsı-yeşildir. Tomurcuklar yumurta biçimli, açık kahverengidir, bunlar dalların tepelerinde demetler halinde görülür. Böcekler ve doğal hayat için oldukça önemli bir bitkidir. 400 üzeri otçul böcek ağaçtan faydalanır. Palamutları ise küçük memeliler ve bazı kuşlar için besin kaynağıdır. Palamutlar eylül ve ekim aylarında görülür. Tohumlar kurursa canlılıklarını yitirirler. Çiçekler tek evciklidir. Bask bölgesinin özgürlüğünü simgeler. Bulgaristan’ın armasında yer alır. İngiltere’nin milli amblemidir. Quercus petraea ile hayli yakındır, ancak kısa sap yapısı ile ondan ayrılır. İki tür sıklıkla hibritleşir ve Quercus × rosacea adını alır.
Anahtar
Aç
1. Yapraklar neredeyse sapsız ve geniş bir sinüs ile; çiçek durumu sapı 4-10 cm ve ± ince subsp. robur
1. Yapraklar 2 cmye kadar belirgin saplı ve dar bir sinüs ile; çiçek durumu sapı 2-6 cm ve ± kalın subsp. pedunculiflora
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Avrupa ile Kafkasya arasında kalan bölgede yayılış gösterir ancak peyzaj bitkisi değeri nedeniyle günümüzde dünyanın büyük bölümünde yetiştirilmektedir. [Harita, Alt türler, Sinonimler, Herbaryum] Çalılık, makilik ve ormanlık alanlarda görülen bitki umumiyetle mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 200 ila 1000 metreye kadar olan rakımlarda Gebze ve İzmit ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Quercus robur dilimizde saplı meşe adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adının etimolojisi açık değildir. Meşe ağaçları için kullanılan Latince orijinli bir kelimedir. Tür adı Latince meşe anlamına gelir. Türün geleneksel adıdır.
Gıda
Tohumlar pişirilerek yenilmektedir. Besleyicidir ancak sindirilemez. Bunun yanında ekmek yapımında tahıllarla karıştırılmaktadır. Kabuğu ayrıca kalsiyum açısından çok zengindir.
Tıp
Kabuğu büzücü, antiseptik, burun tıkanıklığı açıcı, kanama durdurucu ve toniktir. Bunun yanında kabuğun kaynatılması, kronik ishal, dizanteri, aralıklı ateş ve kanamaların tedavisinde yararlıdır.
Dikkat
Yapraklarda bulunan tanin asidinin aşırı tüketilmesinin atlar için zehirli olduğu, ayrıca böbreklere zarar verebileceği rapor edilmiştir.
Bir yanıt yazın