Quercus pubescens (Tüylü meşe)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Quercus pubescens (Tüylü meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Fagales

Kayın takımı

Fagaceae

Kayıngiller

Quercus

Meşe

Tanımı

Quercus pubescens (Tüylü meşe) 20 metre büyüyebilen bir bitkidir. Ormanlık alanda büyüyen bireyler, açık alanda büyüyen bireylere göre daha uzun olurlar. Gövde 2 metre çapa ulaşabilir. Gövde sert, açık gri renklidir. Sürgünler açık mor renkli ya da beyazımsı ve yünlüdür. Tomurcuklar 3 ila 6 mm uzunluğunda, küt ve açık kahverengidir. Yapraklar derimsi, 4 ila 10 cm uzunluğunda ve 3 ila 6 cm genişliğindedir. Yapraklar sürgünlerin ucunda grup halindedir. Yaprakların üst yüzeyi koyu yeşil ve sert, alt yüzeyi aşık yeşil renklidir. Yaprakların her iki yüzeyi de havlıdır. Yaprak biçimi hayli değişken, 3 ila 7 arası derin ya da sığ lobludur. Loblar genellikle küt, nadiren sivridir. Tepe genellikle geniş ve yuvarlaktır. Yaprak tabanı yüreksi, genişçe yuvarlak ya da zaman zaman sivridir. Sap 4 ila 15 mm uzunluğunda ve havlıdır. Palamut açık kahverengi, 8 ila 20 mm uzunluğunda, genellikle ince ve sivridir. Palamutlar eylül ve ekim aylarında görülür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [Harita, Alt türlerSinonimlerHerbaryum] Çalılık, makilik ve ormanlık alanlarda görülen bitki umumiyetle nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda Gebze ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde tüylü meşe adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adının etimolojisi açık değildir. Meşe ağaçları için kullanılan Latince orijinli bir kelimedir. Tür adı Latince havlı anlamına gelir ve açık bir şekilde türün genç sürgün, kupula ve tomurcuklarının kısa tüylerle kaplı olmasına işaret eder.

Gıda

Tohumlar pişirilerek yenilmektedir. Kurutulup un haline getirilerek ekmek yapımında kullanılmıştır.

Tıp

Galleri güçlü bir büzücüdür ve kanamalar, kronik ishal, dizanteri tedavisinde başvurulmuştur.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir