Quercus petraea subsp. polycarpa (Sapsız meşe)

Bitkiler › Kayın takımı › Kayıngiller › Meşe › Sapsız meşe

Tıbbi bitki, Yenilebilir bitki.

30 metre büyüyebilir. Taç dar, genç sürgünler tüysüz, genellikle kırmızımsı kahverengi, tomurcuklar 7 mm uzunluğunda, tüysüz ya da kirpikli kenarlıdır. Kulakçık dökülücü ya da bazı durumda kalıcıdır. Yapraklar sürgünler üzerinde dağınık, eliptik, ters yumurtamsı ila dikdörtgensi, 6 ila 17 cm uzunluğunda ve 3 ila 9 cm genişliğinde, kamamsı ya da eğik yuvarlak, genellikle tüysüz, 5 ila 9 arası sığ ya da derin lobludur. Sap 1 ila 3,5 cm uzunluğundadır. Çiçek sapı görülmez ya da neredeyse yok gibidir. Yaprakların alt yüzeyi tüysüz, dar loblu, 12 cm uzunluğa kadardır. Palamutlar eylül ve ekim aylarında görülür.

Bitki doğal olarak Avrupa ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler]

Çalılık, makilik ve ormanlık alanlarda görülür. Başiskele ilçesinde gözlemlenmiştir.

Dilimizde Sapsız meşe, Ballık meşesi ve Kış meşesi adları ile bilinmektedir.

Nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açar.

200 ila 1300 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Tohumları pişirilerek tüketilebilir. Tohumları öğütülerek ekmek yapımında kullanılır. Tohumları kavrularak kahve gibi içilir.

İltihap giderici, antiseptik, büzücü, kan toplanmasını engelleyici, kan dindirici ve toniktir. Kabuğu kaynatılarak ishal, kanama, dizanteri ve ateş vakalarında kullanılır. Haricen deri dökülmelerine uygulanır. Vajina, ağız ve boğaz iltihaplarını gidermek için başvurulur.

Görüşünüzü Yazın