Quercus infectoria (Mazı meşesi)

derleyen:

cins:

Tanımı

1 ila 4 metre büyüyebilir. Genç sürgünler havlı, tüysüzce, kırmızımsı ya da sarımsı kahverengi, tomurcuklar kırmızımsı kahverengi, 3 mm uzunluğunda ve kirpiklidir. Yapraklar genellikle yeni yapraklar gelene kadar kışı geçirirler, boy ve renk bakımından hayli değişkendirler, 40 ila 70 mm uzunluğunda ve 10 ila 45 mm genişliğinde, yumurtamsı ila darca dikdörtgensi, tabanda yuvarlak ya da kamamsı, kenarları sıklıkla dalgalı, 4 ila 8 arası dişli loblu ya da düzdür. Palamutlar ağustos ve eylül aylarında görülür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Balkanlar ve Ortadoğu’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Çalılık, makilik ve ormanlık alanlarda görülür. Gebze ve İzmit ilçelerinde gözlemlenmiştir. Nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açar. 200 ila 800 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde mazı meşesi adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adının etimolojisi açık değildir. Meşe ağaçları için kullanılan Latince orijinli bir kelimedir. Tür adı Latince enfeksiyonlu anlamına gelir. Türün gal oluşumlarına işaret eder. Söz konusu galler, tıbbi olarak kullanılmaktadır. Gal, çoğunlukla çeşitli böceklerin bitkiyi yaralayarak yumurta bırakmasından sonra bitkinin tepki olarak yumurtaların etrafını sarması durumudur. Bu durum, böceklerin yumurtalarını korumak için geliştirdikleri bir yöntemdir ve bazı böcekler açısından neslin sürekliliği bağlamında elzemdir.

Gıda

Tohumlar pişirilerek tüketilebilir. Kurutulup un haline getirilerek ekmek yapımında kullanılır.

Tıp

Kök ve palamudu büzücüdür ve pişik, impetigo ve egzama tedavisinde kullanılır. Gal’leri güçlü bir büzücüdür ve kanamalar, kronik ishal, dizanteri tedavisinde kullanılır.

Fotoğrafları