Site icon Kocaeli Bitkileri

Quercus hartwissiana (Istranca meşesi)

Quercus hartwissiana

Quercus hartwissiana: 14/09/2020; Kocaeli Kent Ormanı; 354 m.; çayır. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

35 metre büyüyebilir. Dalları yaslanıcı olup tacı şemsiye biçimlidir. Gövde kalın ve neredeyse siyah renklidir. Sürgünler koyu kırmızımsı kahverengi ve keldir. Tomurcuklar geniş, oval ya da neredeyse yuvarlak, 6 ila 7 mm. uzunluğunda ve kısa cilalı pulludur. Sap 1,5 ila 2 cm uzunluğundadır. Yapraklar 12 ila 14 cm uzunluğunda ve 7 ila 9 cm genişliğinde, tabanda hafifçe dışbükey, 7 ila 10 arası görece düzenli, kısa, yuvarlak ya da sivri uçlu lobludur. Yaprak damarları yaprak loblarına doğrudur. Yaprağın üstü parlak yeşil; alt yüzeyi soluk koyu kahverengi gölgelidir. Sap 2 ila 7 cm. uzunluğundadır. Meyveler ilk yılda olgunlaşır. Palamut 2,5 ila 3 cm uzunluğunda ve 1,2 ila 1,5 cm genişliğindedir. Palamutlar temmuz ve ağustos aylarında görülür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Karadeniz kıyısındaki bölgelerde yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Çalılık, makilik ve ormanlık alanlarda görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1300 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde ıstranca meşesi adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adının etimolojisi açık değildir. Meşe ağaçları için kullanılan Latince orijinli bir kelimedir. Tür 24 Mayıs 1793 – 6 Aralık 1860 tarihleri arasında yaşamış Rus bitki bilimci Nicolai Anders von Hartwiss’e adanmıştır.

Fotoğrafları

Exit mobile version