Pyrus spinosa (Çöğür armudu)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Pyrus spinosa (Çöğür armudu) genelde makilik alanlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan dikenli bir çalıdır.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Rosales

Gül takımı

Rosaceae

Gülgiller

Pyrus

Armut

Tanımı

Pyrus spinosa (Çöğür armudu) halihazırda bazı kaynaklarda Pyrus amygdaliformis adı ile geçmektedir. 6 metreye kadar boylanabilen dikenli çalı ya da küçük ağaç formunda bir bitkidir. Genç sürgünler başlangıçta beyaz ülgerli iken zamanla çıplak hale gelmektedir. Yapraklar dar biçimde mızraksı ya da eliptik ila ters yumurtamsı, 2,5 ila 5 cm uzunluğunda, 1 ila 2 cm genişliğinde, kenarları düz ya da uca doğru hafifçe dişli, alt yüzeyi başlangıçta beyaz ülgerli iken, zamanla çıplak, üst yüzeyi yeşil, alt yüzeyi mavimsi yeşil, tabanda dekürent ya da yuvarlak ve sapsız ya da en çok 2 cm uzunluğunda saplıdır. Çiçek durumu çok sayıda çiçekli ve grimsi kaba tüylüdür. Çiçekler 2 ila 2,5 cm çapındadır. Meyveler neredeyse küresel, 2 ila 3 cm çapında, sarımsı kahverengi, kalıcı çanak yapraklarla, sapı 2 ila 3 cm uzunluğunda ve kalındır.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak İspanya ile Türkiye arasında kalan bölgede yayılış gösterir. [Harita, SinonimlerHerbaryum] Orman sınırları, makilik ve yol kenarında görülen bitki umumiyetle mart ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 100 ila 1500 metreye kadar olan rakımlarda Dilovası ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde çöğür armudu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince meyve anlamına gelir. Olasılıkla Semitik orijinli bir kelimedir. Dilimizdeki armut kelimesi Türkçe kökenlidir. Tür adı Latince dikenli anlamına gelir. Türün gövdesinde görülen dikenlere dikkat çekmektedir.

Gıda

Meyveler çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Meyveleri kurutulduktan sonra da yenilebilir.

Fotoğrafları


Yorumlar

  1. Köyümüz ve yöresinde mojjik armut derler.

    1. Bilgi için teşekkürler, hangi yöre olduğunu yazabilir misiniz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir