Tanımı
Pyrus elaeagrifolia (Ahlat) halihazırda bazı kaynaklarda Pyrus elaeagnifolia adı ile geçmektedir. Genellikle 10 ila 15 metre büyüyebilen bir bitkidir. Genç sürgünler grimsi ya da beyazımsı kaba tüylüdür. Yapraklar darca eliptik ya da yumurtamsı dikdörtgensi, tepede küt ya da kısaca sivri, 3 ila 7 cm uzunluğunda ve 2 ila 3 cm genişliğinde ve kenarları düzdür. Yaprak sapı 1 ila 4 cm uzunluğundadır. Çiçek kurulu çok çiçeklidir. Çiçekler yaklaşık 3 cm çapında ve beyaz renklidir. Çiçek sapı 1 ila 2 cm uzunluğundadır. Meyve tek ya da çift halde, armut biçiminde ya da küremsi, 2 ila 3 cm çapında, sarımsı yeşil renkli, başlangıçta beyaz ülgerli, zamanla tüysüzdür. Meyveler çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Meyveleri kurutulduktan sonra da yenilebilir.
Armut ile ilgili bilgi → Pyrus || Gülgiller ile ilgili bilgi → Rosaceae
Gözlem bilgileri
Doğal olarak Balkanlar ile Kafkasya arasında kalan bölgede yayılış gösterir. Orman sınırları, makilik ve yol kenarında görülen bitki umumiyetle nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.
Harita → Alt türler → Sinonimler → Herbaryum
Etimoloji
Cins adı Latince meyve anlamına gelir. Olasılıkla Semitik orijinli bir kelimedir. Dilimizdeki armut kelimesi Türkçe kökenlidir. Epitet Latince Elaeagnus yapraklı anlamına gelir. Türün yapraklarının Elaeagnus (iğde) yapraklarına benzemesine işaret eder.
Ahlat…
Pyrus elaeagrifolia, genelde orman sınırlarında görülen, meyveleri yenilen ve bahar aylarında çiçek açan bir bitkidir.
Dilimizde ahlat, ahlat armudu, ahlet, aklap, alfat, alhat, argun, banda, banta, çakal armudu, çördük, çötür, çövür, dığdığı, dızdığı, halfat, haliç, kerte, kertme, kialmas, kokoz, panta, üngülüz, yaban armudu ve zingit adları ile bilinmektedir.
Bir yanıt yazın