Site icon Kocaeli Bitkileri

Cyperus flavescens (Saman berdi)

Cyperus flavescens

Cyperus flavescens: 09/07/2017; İzmit Sahili; 5 m.; deniz kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan.

Tanımı

Halihazırda bazı kaynaklarda Pycreus flavescens olarak geçmektedir. 5 ila 60 cm büyüyebilir. Gövde 0,5 ila 1,5 mm çapında ve pürüzsüzdür. Yapraklar gövdeden daha kısadır. Kılıf 20 ila 50 mm uzunluğunda, kırmızımsı kahverengi ya da kahverengi, yaprak ayası 10 cm uzunluğunda ve 1 ila 2 mm genişliğinde, omurgalı ya da düz, gri yeşil renklidir. Çiçek kurulu başakçıkların oluşturduğu küresel bir kümedir. Başak 5 ila 15 mm uzunluğunda ve 2,5 mm genişliğinde, sıkıştırılmış, 40 dışkavuzludur. Ercik 2 adettir. Meyve 1 ila 1,2 mm uzunluğunda, küresel ya da elipsoit, sarı kahverengi ila koyu kahverengi, parlaktır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa, Asya, Amerika ve Afrika’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Sulak alanların civarında görülür. İzmit ve Kartepe ilçelerinde gözlemlenmiştir. Ağustos ve ekim ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1500 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde samanberdi adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adının etimolojisi açık değildir. Aramice reçine kelimesinden türetilmiş olması muhtemeldir. Tür adı Latince sarı anlamına gelir. Türün çiçek kurulunun rengine işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Cyperus miminus, panicula sparsa flavescente”dir.

Fotoğrafları

Exit mobile version