Punica granatum (Nar)

Bitkiler › Mersin takımı › Aklarotugiller › Nar › Nar

Tıbbi bitkiYenilebilir bitkiAsgari endişe (LC).

10 metre kadar büyüyebilir. Çiçekler kırmızı ve 3 ila 7 taç yapraklıdır. Yapraklar karşılıklı dizilişli, parlak renkli, ince-uzun şekilli, kısa saplı ve kırmızı kenarlıdır. Çanak yapraklar kırmızıdır ve dökülmez. Bir meyvede 600’e yakın tohum bulunur. 200 yıl kadar yaşadığı görülmüştür. Çiçekler erseliktir.

Bitki doğal olarak batı Asya’da yayılış gösterir ancak mutfak değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümüne yayılmıştır. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]

Yamaçlar, çalılıklar ve yol kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.

Dilimizde Nar adı ile bilinmektedir.

Mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açar.

Deniz seviyesinden 600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Plinius: Kartaca’nın çevresinde kartaca elması ya da granatum olarak bilinen bir bitki yetişir. Çiçeğine balaustium denilir ve tıbbi olarak çok faydalıdır. Ayrıca kumaş boyası olarak da kullanılır ve boyanın/rengin adı bitki ile aynıdır: Puniceus. Çiçek ve meyvelerine Türk çini sanatında yer verilir. Pers mitolojisinde bilgi ve bilgeliği temsil eder. İsfendiyar, nar yedikten sonra ölümsüz olmuştur. Antik Yunanda nar tanrı meyvesi olarak kabul edilirdi. Akdeniz havzasındaki bazı kültürlerde yeni evli çiftlere nar hediye edilir. Antik Çin’de nar taneleri cennet meyvesidir ve tanelerin tamamını yiyenin çok çocuğu olur. Kur’an’da nar, ibret alınması gereken bir meyve olarak geçer. Harun peygamberin giysisine nar meyveleri işlenmişti, aynı işlemeler Zerdüşt rahiplerinin cübbelerinde de vardı.

Meyvesi doğrudan tüketilebilir ya da nar suyu olarak içilebilir. Meyveden yapılan nar ekşisi salatalarda kullanılır. C vitamini bakımından zengindir. Nar suyunda B vitamini ve potasyum bulunur.

İshal ve çarpıntıya iyi gelir. Mideyi güçlendirir. Kabuğu bağırsak tenyalarına karşı etkilidir. Kalp krizi riskini düşürür. Antibakteriyel, ishal engelleyici, büzücü, yatıştırıcı, adet akışı teşvik edici ve parazit düşürücüdür. Tanen bakımından zengindir. Ağız yaraları ve boğaz enfeksiyonları tedavisinde haricen kullanılır. Bütün bitki, özellikle kabuk, antibakteriyel, antiviral ve büzücüdür. Çiçekleri dizanteri, mide ağrısı ve öksürük tedavisinde kullanılır. Hem kök hem de kök kabuğu parazitleri atmak için kullanılır.

Aşırı miktarda tüketilirse, gastrik tahriş, kusma, baş dönmesi, titreme, görme bozuklukları, çökme ve ölüme neden olabilir. Kök kabuğu ciddi zehirlenmelere neden olabilir.

Çiçek ve meyve kabuğunda kırmızı boya elde edilir.

Görüşünüzü Yazın