Nar
Bakımı
Punica granatum çok yıllık bir çalıdır. Geçirgen ve nemli toprağı ve güneşli bölgeleri tercih eder. Donlara dayanıklıdır.
Yetiştirme
Punica granatum orman ve çalılıklarda görülür. Kumlu, killi ve tınlı topraklara uyumludur.
Yaygın adları
Pomegranate; Nar.
Etimoloji
Cins adı Latince Kartacalı (Türün Roma’ya, Kartacadan ithal edilmesine atıftır); tür adı ise Latince nar anlamına gelir.
Korunma
THE IUCN Red List’e göre Asgari endişe altında tür sınıfı içindedir.
Bitki tarihi
Punica granatum Kartaca’da görülür, bu nedenle Kartaca elması olarak anılır ve birçok varyetesi farklı isimlerle adlandırılmıştır. Varyeteler tatları ile ayrılır, bunlar; tatlı, ekşi, talı-ekşi, asidik ve şarap tadında olarak sınıflandırılır. Meyvenin kendine has bir yapısı vardır ve peteği andıran bu yapı içinde tohumlar bulunur. Sisam ve Mısırdakiler kırmızı ve beyaz yaprakları ile ayırt edilir. Olgunlaşmamış meyvelerin kabuğu özel olarak giysilerde kullanılır. Bitkinin çiçeklerine balaustium denir ve özel rengi nedeniyle hekimler tarafından kullanılır. Ayrıca kumaş boyamak için kullanılır.
Taksonomi
Superregnum: Eukaryota
Regnum: Plantae
Cladus: Angiosperms | Eudicots | Rosids
Ordo: Myrtales
Familia: Lythraceae
Genus: Punica
Raunkiaer: Phanerophyte
Literatür
Species Plantarum 1: 472. 1753. L.
Fotoğrafları








Yapısı
Punica granatum 10 metre kadar büyüyebilir. Çiçekler kırmızı ve 3 ila 7 petal’lidir. Yapraklar opposit, parlak renkli, ince-uzun şekilli, kısa saplı ve kırmızı kenarlıdır. Çanak yapraklar kırmızıdır ve dökülmez. Bir meyvede 600’e yakın tohum bulunur. Haziran ve Temmuz aylarında çiçek açar. 200 yıl kadar yaşadığı görülmüştür. Çiçekler hermafrodit’tir.
Faydaları ve zararları
Bitkileri kullanmadan önce mutlaka bir uzmandan yardım alın. Meyvesi doğrudan tüketilebilir ya da nar suyu olarak içilebilir. Meyveden yapılan nar ekşisi salatalarda kullanılır. C vitamini bakımından zengindir. Nar suyunda B vitamini ve potasyum bulunur. İshal ve çarpıntıya iyi gelir. Mideyi güçlendirir. Kabuğu bağırsak tenyalarına karşı etkilidir. Kalp krizi riskini düşürür. Aşırı miktarda tüketilirse, gastrik tahriş, kusma, baş dönmesi, titreme, görme bozuklukları, çökme ve ölüme neden olabilir. Antibakteriyel, antidiyareal, astrenjan, yatıştırıcı, emenagog ve solucan düşürücüdür. Tanen bakımından zengindir. Ağız yaraları ve boğaz enfeksiyonları tedavisinde haricen kullanılır. Bütün bitki, özellikle kabuk, antibakteriyel, antiviral ve astrenjandır. Çiçekleri dizanteri, mide ağrısı ve öksürük tedavisinde kullanılır. Hem kök hem de kök kabuğu tenyayı atmak için kullanılır. Kök kabuğu ciddi zehirlenmelere neden olabilir. Antibacterial: Antibakteriyel. Bakterileri öldüren ya da üremelerini engelleyen ilaç. Antidiarrhoeal: Antidiyareik. İshale karşı etkili olan ilaç. Antiviral: Virüslere karşı etkili ilaç. Astringent: Astrenjan. Damar ya da dokuları büzücü ilaç. Cardiac: Kardiyak. Kalp ilacı. Demulcent: Deri ya da mukoza üzerindeki ağrıyı hafifleten ya da gideren ilaç. Emmenagogue: Emenagog. Adet başlatıcı ilaç. Refrigerant: Refrijeran. Serinletici madde. Stomachic: Mide uyarıcı ve sindirimi kolaylaştırıcı ilaç. Vermifuge: Solucan düşürücü ilaç.
Flora of Turkey
Spiny shrub or small unarmed tree, 2-7 m. Leaves lanceolate to obovate, 2,5-7 cm, glabrous, entire. Flowers scarlet red, rarely white; hypanthium coriaceous, reddish; sepals c. 8 mm, joined at the base; petals 15-20 mm. Fruit globose, 5-8 cm diam., brownish; seeds embedded in pulp. Fl. 5-6. Limestone slopes, scrub, 250-600 m. IV:174.